BalkansPress

Dobro došli!

Vladimir Solovjov, voditelj Rusija1, danas je izjavio da su ruske hipersonične rakete pod nazivom Kinžal sposobne da pogode London za samo devet minuta nakon lansiranja.

Ruski voditelj, Vladimir Solovjov, danas je u emisiji ruske nacionalne televizije izjavio da hipersoničnim raketama pod nazivom Kinžal treba devet minuta da pogode London nakon lansiranja.

Podsećamo, reč je o raketama koje su zbog svoje brzine gotovo neuhvatljive za gotovo sve postojeće operativne protivraketne sisteme.

 

Projektil vazduh-zemlja "Kinžal" leti brzinom koja je i do deset puta veća od brzine zvuka, što je oko 12.000 kilometara na čas.

Ovakva brzina u kombinaciji sa izuzetnom snagom kinetičkog udara ovu raketu - kao i sve ostale iz kategorija hipersoničnih - svrstava u najmodernije naoružanje ovog vremena.

"Kinžal" je deo nove familije raketnog oružja kojom je Rusija napravila veliku prednost u odnosu na najveće konkurente u SAD. U istoj porodici je i raketa "cirkon", namenjena ratnoj mornarici (ispaljuje se sa podmornica i razarača) i "avangard", koja poleće sa lansera na kopnu. Sve ove rakete imaju konvencionalne bojeve glave, ali mogu da nose i nuklearne.

Cela nova raketna paleta Rusije promovisana je 2018, a od ove godine one su u serijskoj proizvodnji, a instalirane su i u sistem neprekidnog bojevog dežurstva.

Scroll to top