BalkansPress

Dobro došli!

Rat u Ukrajini prvi je sukob na svetu u kome su upotrebljene hipersonične rakete - izuzetno velike brzine i razorne moći.

Ruska strana potvrdila je da je na ciljeve infrastrukture ukrajinske vojske ispalila dva projektila "kinžal", koji zauzimaju najviša mesta na globalnoj listi sofisticiranog naoružanja.

Reč je o raketama koje su zbog svoje brzine gotovo neuhvatljive za gotovo sve postojeće operativne protivraketne sisteme. Projektil vazduh-zemlja "kinžal" leti brzinom koja je i do deset puta veća od brzine zvuka, što je oko 12.000 kilometara na čas. Ovakva brzina u kombinaciji sa izuzetnom snagom kinetičkog udara ovu raketu - kao i sve ostale iz kategorija hipersoničnih - svrstava u najmodernije naoružanje ovog vremena.

PROČITAJTE: OVO JE RAZLOG PANIKE U EVROPI: Nemci pustoše rafove, u Austriji – hleb iz konzerve, u Italiji...

 

"Kindžal" je deo nove familije raketnog oružja kojom je Rusija napravila veliku prednost u odnosu na najveće konkurente u SAD. U istoj porodici je i raketa "cirkon", namenjena ratnoj mornarici (ispaljuje se sa podmornica i razarača) i "avangard", koja poleće sa lansera na kopnu. Sve ove rakete imaju konvencionalne bojeve glave, ali mogu da nose i nuklearne. Cela nova raketna paleta Rusije promovisana je 2018, a od ove godine one su u serijskoj proizvodnji, a instalirane su i u sistem neprekidnog bojevog dežurstva.

PROČITAJTE: BESPOMOĆNI SMO PRED RUSKIM ORUŽJEM! Britanija tek sada shvata da NATO protiv Putina nema nikakve šanse! (VIDEO)

Pojava ruskih hipersoničnih raketa koje su, zbog brzine i neograničenih mogućnosti za promenu putanje u svakoj fazi leta, kao i ogromne razorne moći, praktično nezaustavljive, pre tri godine upalila je alarm u zapadnom svetu. Tek nedavno u SAD su uspeli da savladaju ovu tehnologiju i naprave svoje hipersonične projektile. Reč je o raketama "dark igl", a prvi prototipski primerci - četiri lansera sa dve rakete - prebačeni su na raketne položaje na istoku Nemačke. Poluvekovna trka u naoružanju između SAD i Rusije, time je ušla u novu fazu.

 

Svet je zabrinut i najavom šireg korišćenja ruskih termobaričnih ("vakuum") bombi, čija je osnovna karakteristika uvlačenje kiseonika na mestu udara, što dovodi do eksplozije izuzetno visoke temperature. Razorni efekat se time povećava nekoliko puta nego u slučaju primene konvencionalnog eksploziva. Na ukrajinske položaje Rusi su ispalili termobarične rakete, koje su pokrenuli na višecevnim lanserima TOS-1A.

Ovo naoružanje koje ledi krv u žilama nije rezervisano samo za Ruse, već ga u svojim arsenalima imaju i druge razvijene zemlje. Ruska armija raspolaže i najsnažnijom hiperbaričnom avio-bombom, nazvanom "ocem bombi", čija se razorna snaga poredi sa nuklearnim naoružanjem, ali bez zagađenja i radijacije.

NOSAČ "MIG" ILI "TUPOLJEV"

Hipersonična raketa "kindžal" ispaljuje se sa lovaca presretača "mig-31K" ili strateških bombardera "tupoljev 22M3". Avioni sa ovim projektilima od prošle godine su stacionirani i u ruskoj avio-bazi Hmejim u Siriji, ali nije bilo potvrde da su tamo i korišćene. Prvo lansiranje "kinžala" Rusi su prijavili novembra 2019. na Arktiku.

Scroll to top