BalkansPress

Dobro došli!

Rusija će do kraja ove decenije preusmeriti program naoružanja na neobične sisteme – pre svega na oružje usmerene energije, kibernetičko i robotizovano.

Državni vrh je obavešten da je završen rad na pripremi polazišta za novi državni program naoružavanja i on će do sredine 2023. godine biti formulisan i podnesen na usvajanje.

Kako navodi „Ruska reč“, prema klasičnoj definiciji, u oružje usmerene energije spadaju sistemi koji pogađaju cilj neposrednim prenosom energije određene vrste bez primene provodnika, kinetičkih udarnih elemenata, itd.

To oružje se deli na nekoliko osnovnih klasa: elektromagnetno, snopovsko, akustično…

PROČITAJTE: MAĐARSKA: Zapad želi rat i veruje da može da pobedi Putina – Urazumite se, ugrožavate Evropu!

 

U Rusiji može biti reči o daljem razvoju sistema „peresvet“, prvog borbenog laserskog oružja na svetu. Laserski sistem je od decembra 2019. godine u arsenalu ruske armije, a poseduju ga jedinice strateških raketnih trupa.

„Peresvet“ je više puta pominjan u kontekstu 15. armije Vazdušno-kosmičkih snaga, čiji je zadatak rano otkrivanje raketnog napada, izviđanje kosmičke situacije i upravljanje grupama orbitalnih satelita. Zadatak sistema može biti i onesposobljavanje raketa, bojevih glava, osmatračkih satelita, kao i sistema za rano otkrivanje raketnog napada.

U medijima se svojevremeno pojavila informacija da se u Rusiji punom parom radi na odavno zaboravljenom avijacijskom laserskom sistemu „1A2“, koji je stvoren na bazi vojnotransportnog aviona „Il-76“.

Bilo je vesti i da je naučno-proizvodno udruženje „Astrofizika“ ponovo pokrenulo zaboravljeni projekat „1K17 Sžatije“, tj. laserski sistem napravljen na bazi tenka i namenjen za suprotstavljanje neprijateljskim optičko-elektronskim uređajima, samonavođenim bojevim glavama raketa i projektilima visoke preciznosti.

 

Kada je reč o kibernetičkom oružju, poznat je američki elektromagnetni „šinski top“. To je uređaj koji ubrzava inertnu bojevu glavu tako da ona dostigne brzinu veću od tri kilometra u sekundi /hiperzvuk počinje od pet kilometara u sekundi/. Problem u stvaranju takvih sistema je obezbeđenje napajanja.

Ako se pogledaju kadrovi testiranja američkog topa, pre svega treba obratiti pažnju na nosače akumulatora pored uređaja. Upravo oni obezbeđuju električni impuls koji ubrzava projektil.

U Rusiji se već duže vreme radi na stvaranju sličnog uređaja.

Top 5 Space-Based Weapon Systems Of 2017 - Disruptor Daily

Donedavno se sve, kao i obično, zasnivalo na električnom impulsu. Obični akumulatori ne mogu istovremeno da akumuliraju i oslobađaju električnu energiju. Oni završavaju svoj radni vek posle određenog, relativno malog broja punjenja i pražnjenja.

Ruski konstruktori, međutim, imaju rešenje, a to su superkondenzatori, tj. uređaji od čvrstog materijala koji istovremeno akumuliraju i oslobađaju električnu energiju.

 

Oni rade čak i na ekstremno visokoj i ekstremno niskoj temperaturi, imaju milionske cikluse punjenja i pražnjenja i mogu se integrisati u svako vozilo i svaki avion ili brod.

Kako navodi „Ruska reč“, uvidom u ekspoziciju izložbe na forumu „Armija“ u podmoskovskoj Kubinci postaje jasno da vojni vrh razmišlja i o uvođenju veštačke inteligencije u sisteme upravljanja oružjem i tehnikom.

Već sada praktično sve ruske krstareće rakete poseduju „razum“.

U borbenim dejstvima Rusija koristi ceo spektar tih raketa: avionske rakete „H-555“, „H-101“ i „kinžal“, morske rakete „kalibar“ i kopneni „oniks“ u sklopu mobilnog sistema „bastion“.

Čovek u ovom trenutku još mora da komunicira sa robotom. Mašina neće samostalno otići i pritisnuti okidač. Ali primeri mogućeg razvoja veštačke inteligencije već postoje.

U Rusiji postoji sistem „perimetar“, koji se na Zapadu zove „mrtva ruka“. Ukoliko u prvom nuklearnom napadu neprijatelju pođe za rukom da uništi kompletno političko rukovodstvo Ruske Federacije, na scenu stupa veštačka inteligencija koja će samostalno doneti odluku o uzvratnom nuklearnom napadu.

Scroll to top