BalkansPress

Dobro došli!

Britanski tabloid „Dejli mejl“ optužio je Srbiju da migrante tretira kao zarobljenike u Drugom svetskom ratu!

Poznati list je uporedio sliku izbeglica koje po snegu čekaju na red za hranu u Beogradu sa starom fotografijom nemačkih zarobljenika u Staljingradu 1943. godine, uz komentar da ove dve scene „zapanjujuće liče jedna na drugu“.

U naslovu teksta čak se tvrdi da se u Srbiji upravo dešava „eho evropske mračne prošlosti“!

Uz to, „Dejli mejl“ apsolutno nigde ne navodi notornu činjenicu da migranti u Srbiji masovno odbijaju da idu u prihvatne centre, gde ih čeka topao krevet, kupatilo i tri obroka, već se svojevoljno smrzavaju na ulicama i po barakama u nadi da će se što pre dokopati neke od zemlja EU.

{adselite}Čista provokacija

Tekst u „Dejli mejlu“ obiluje neistinitim, senzacionalističkim i pristrasnim komentarima i neukusnim poređenjima, koja aludiraju na to da u Srbiji migrante tretiraju kao ratne zarobljenike i logoraše.

– Ogroman red očajnih promrzlih ljudi koji se tresu i čekaju na svoju porciju hrane, na minus 30 stepeni dok sneg nemilosrdno pada… Slika koja neobično podseća na staru fotografiju nemačkih zarobljenika u Staljingradu 1943. godine. Ali ne, ova fotografija je napravljena u Beogradu 2017. godine. Dve slike zapanjujuće podsećaju jedna na drugu, a red za hranu u Beogradu priziva eho evropske mračne prošlosti – piše autor teksta Pedi Dinhem i čudi se što se to dešava baš u gradu koji je 1941. godine pretrpeo strašna nacistička razaranja.

Da se ne radi samo o „romansiranom poređenju“, pokazuje i nastavak teksta u kojem se tvrdi da izbeglice u Srbiji žive u parkovima i napuštenim skladištima, u veoma teškim uslovima i da su prepušteni sami sebi.

Pritom, nigde se ni rečju ne pominje da se izbeglicama u Srbiji svakodnevno savetuje da se smeste u prihvatne centre i da oni to ne žele jer im je cilj da se što pre dokopaju Evropske unije.

Komentarišući tekst „Dejli mejla“, komesar za izbeglice i migracije Vladimir Cucić ističe da se Srbi ne ophode prema migrantima kao nacisti, već to rade oni koji podižu zidove, žice i zatvaraju svoje granice!

– Slike koje kruže britanskim portalima su bruka i sramota, čista provokacija. Od prvog dana migrantske krize mi se prema izbeglicama sa Bliskog istoka ponašamo na najhumaniji mogući način, ali problem je što oni prosto ne žele da ostanu kod nas, a dalje ka Evropi ne mogu, jer su svuda blokade. U prihvatnim centrima ima dovoljno mesta, i za svakog topli obrok i krov nad glavom – naglašava Cucić i dodaje:

– A Evropa, ukoliko smatra da smo mi nacisti, neka otvori sve granice i omogući svim ovim ljudima da nastave dalje.

Pritisak i ucena

Politički analitičar Dragomir Anđelković naglašava da je poređenje Srba sa nacistima u migrantskoj krizi još jedan klasičan pokušaj satanizacije naše zemlje!

– Ovo je čist bezobrazluk i ovo su nedopustive optužbe u 21. veku! Pogotovo nakon svega što smo kao narod doživeli u istoriji. „Dejli mejl“ je blizak Džordžu Sorošu i njegovim američkim saveznicima koji pokušavaju da nas blate, ali i da stvaraju pritisak i ucene Srbiju – ističe Anđelković.

(Informer)

Scroll to top