BalkansPress

Dobro došli!

Više od 8.000 migranata je za poslednjih 24 sata doputovalo autobusima koji ih iz Miratovca prevoze do Prihvatnog centra u Preševu, izjavio je večeras Valjon Arifi, koordinator Kancelarije za mlade u Preševu.

Migranti dolaze vozovima, autobusima, automobilima, taksi prevozom uplašeni su zbog toga što su čuli da Slovenija diže ogradu, žure da što pre stignu te zbog toga ima i nervoze među njima.

Arifi koji je non stop na terenu sa migrantima kaže da je kroz Miratovac nakon štrajka u Grčkoj bilo registrovano zvanično oko 10.000 migranata za 24 sata.- Od sinoć do sada registrovano je oko 8.000 a do kraja dana prema našim inforamacijama biće 10.000 izbeglica-  rekao je Arifi.

S obzirom da je za sutra najavljen štrajk u Grčkoj, Arifi kaže da "prema informacijama koje ima Kancelarija za mlade, a koje dobija od centra iz Grčke, u narednih tri dana očekuje se mali broj ljudi, ali će nakon ta tri dana štrajka, biti opet veliki talas od oko 20.000 ljudi".

Arifi pojašnjava da autobuski prevoz iz Miratovca do Centra u Preševu funkcioniše do 12 sati uveče nakon čega migranti dolaze peške ili taksijima do Miratovca.

Ispred Prihvatnog centra u Preševu redovi, kolone i nervoza.  Migranti jedva čekaju da se dograbe dokumentacije sa kojom mogu da idu put Hrvatske. 

Njih oko 5.000 večeras čeka da im se izađu dokumenta. Ima i onih koji uvijeni u jakne i ćebad spavaju i čekaju autobuski prevoz do Šida. 

Kako je javio Tanjugov izveštac sa lica mesta, autobusi voze punom parom, svakih 20-ak minuta ispred Centra se parkiraju po dva autobusa i migranti se ukrcavaju. 

Problema osim današnjeg pokušaja probijanja zaštitne ograde nema i može se reći da sve funkcioniše u najboljem redu.

FacebookTwitterLinkedin
Pin It

(Informer)

Scroll to top