BalkansPress

Dobro došli!

Naftna industrija Srbije našoj državi iznajmljuje njene geotermalne potencijale, a čak ih nudi i na prodaju.

Srbija je prodajom NIS-a ustupila pored naftnih i gasnih bušotina i svoje geotermalne izvore, što je našim banjama postala omča oko vrata. NIS godišnje od prodaje geotermalnih voda dobija desetine miliona dinara, a s druge strane ima povlašćeni položaj, odnosno kršeći Zakon o rudarstvu i geološkim istraživanjima, umesto dva, u budžet vrati jedan odsto novca.

Kako kaže Slobodanka Drndarski, direktorka Specijalne bolnice za rehabilitaciju Banja Kanjiža, NIS formira cene svake godine, po njima znanoj formuli.

- Cena 2012. godine bila je od 53 do 63 dinara po kubiku tople vode, do 2015. godine skočila je na 90, što nas je godišnje koštalo oko 11 miliona dinara. Sada je trenutno 61 dinar, ali to uvek može da se promeni. Kažu nam da na cenu vode utiče i cena gasa na svetskom tržištu. Opet, da bismo napravili svoje bušotine, moramo tražiti saglasnost od NIS-a, jer oni imaju eksploataciono i istraživačko pravo na ovu energiju - kaže Drndarski.

 

Direktori banja, koje su ionako opterećene dodatnim nametima, predlažu da se donese zakonska regulativa gde bi država učestvovala u formiranju cene geotermalne vode, jer se ona koristi kao lekoviti faktor. S druge strane Vojvođani sada već redovno zaobilaze domaće banje i pune novčanike našeg severnog suseda Mađarske, odlazeći vikendom u Morhalom, Segedin, Harkanj, Mako i mnoga druga mesta.

Sporazum

  • NIS je Gaspromnjeftu, ćerki-firmi ruskog Gasproma, prodat ispod realne vrednosti, po ceni od samo 400 miliona evra, uz obavezu investicija kupca od 500 miliona
  • Sve je to urađeno bez tendera, direktnom nagodbom. Većinski paket akcija NIS-a prodat je po toj ceni uprkos tome što je taj udeo pre prodaje procenjivan na iznos koji se kreće između 600 miliona i milijardu i sto hiljada evra
  • O tom kupoprodajnom ugovoru do njegovog potpisivanja srpska javnost nije ništa znala. Ali, nije prodat samo NIS, Rusima je predato i upravljanje celokupnim prirodnim rezervama nafte i gasa u Srbiji, koje su procenjene na čak sedam milijardi evra
  • Na pravo eksploatacije ukupnih srpskih rezervi nafte i gasa Gasprom plaća rentu od samo tri odsto, iako se u svetu ta naknada kreće od 10 do čak više 30 odsto zarade na iskorišćenim rezervama.

 

NIS u Vojvodini poseduje ukupno 75 izvora sa geotermalnom vodom, a u proizvodnji je svega 12. Kako su ranije saopštili iz ove kompanije, spremni su da prodaju sve bušotine koje nisu u proizvodnji, ali i one koje jesu. Na pojedinim lokacijama, kao što su Palić, Kanjiža, Kula, Bečej i Temerin, NIS ima pravo eksploatacije koje nije vremenski ograničeno, iako su pre svega pokrajina i država obavljale istraživanja geotermalnih voda i nalazile izvore. Neke banje, kao što je Rusanda, ostale su bez geotermalnih izvora, jer NIS nije bio zanteresovan za njihovu rekonstrukciju.

Turisti u širokom luku zabilaze naša odmarališta i idu u Sloveniju i Mađarsku
Foto: A.Stanković / RAS SrbijaTuristi u širokom luku zabilaze naša odmarališta i idu u Sloveniju i Mađarsku

Pokrajinski sekretarijat za energetiku zatražio je nekoliko puta od NIS-a da uskladi svoje poslovanje za Zakonom o rudarstvu, ali to se još nije desilo.

- Vojvodina raspolaže znatnim potencijalima geotermalnih resursa, ali se oni veoma malo koriste. Kao primer, u 2013. godini koristilo se svega četiri odsto raspoloživog kapaciteta hidrotermalnih resursa - saopštili su ranije iz ovog sekretarijata.

Iz NIS-a nam do zaključenja ovog broja nisu stigli odgovori na pitanja koja smo poslali pre nekoliko dana.

Politika

Početkom 2008, u vreme Vlade Vojislava Koštunice, u pregrejanoj atmosferi pregovora o Kosovu, naivno se računalo na moć ruskog veta i ruske podrške. Zauzvrat je učinjen ekonomski sunovratan posao: da bi se Srbija našla na trasi gasovoda "Južni tok", pristala je da ruskoj strani proda 51 odsto akcija svog najvrednijeg srpskog monopolističkog preduzeća - Naftne industrije Srbije.

(blic.rs)

Scroll to top