BalkansPress

Dobro došli!

Od 9.208 dinara, koliko je iznosila prosečna plata u Srbiji pre ravno 15 godina, stigli smo do sadašnjih 49.635 dinara. Zarada je sa tadašnjih 151 evra dostigla, računato po trenutnom kursu, 404 evra. Ovo je najviši iznos zarade u Srbiji još od raspada SFRJ, a prestignut je i rekord iz 2008. kada je plata bila 402 evra.

Ekonomisti upozoravaju da je za rast privrede potreban još veći rast plata, kako bi se povećala potrošnja. Prostora za dalji rast ima. Iz vrha države uveliko najavljuju i 10 odsto veće plate u javnom sektoru pre kraja ove godine, a računice pokazuju da je moguć i značajniji rast penzija.

 

- Zarade u ovom trenutku nisu dovoljna podrška rastu prometa u trgovini na malo, a time ni ukupnom privrednom rastu - kaže za "Novosti" Ivan Nikolić, direktor za naučnoistraživački razvoj Ekonomskog instituta u Beogradu. - Odlično stanje u budžetu otvara širom prostor za značajniji porast zarada u javnom sektoru. U privatnom će one pratiti porast produktivnosti.

Podaci Narodne banke Srbije pokazuju da je u prvom tromesečju ove godine nastavljen rast potrošnje domaćinstava u Srbiji.

- Rast potrošnje domaćinstava je, prema našoj proceni, nastavljen i u prvom tromesečju ove godine, što je omogućeno nastavkom rasta raspoloživog dohotka po osnovu viših zarada i zaposlenosti, pre svega u privatnom sektoru, povećanjem penzija, višim prilivom doznaka i nižim troškovima kredita odobrenih stanovništvu - navodi se u najnovijem Izveštaju o inflaciji NBS. - Promet u trgovini na malo, kao najznačajniji realni pokazatelj potrošnje domaćinstava, i u prvom tromesečju je nastavio da raste, za 1,4 odsto.

Kada je reč o penzijama, ekonomisti podsećaju da naša zemlja ima stabilnu inflaciju na niskom nivou već nekoliko godina, tako da je, prema mišljenju profesora Ekonomskog fakulteta u Beogradu Milojka Arsića, vreme da se pređe na redovno jednogodišnje uvećanje penzionih čekova. Kako objašnjava, povećanje penzija bi stupalo na snagu početkom svake godine, a njegova visina bi zavisila od kretanja BDP i inflacije u tekućoj godini i očekivnog kretanja u narednoj godini.

- Ako bi u ovoj godini stopa rasta bruto domaćeg proizvoda iznosila tri odsto, uz isto toliku inflaciju, bilo bi moguće da se od početka 2018. godine penzije povećaju za četiri do pet odsto - ukazuje profesor Arsić.

OD PROGRAMERA DO UGOSTITELjA

Prosečna bruto zarada, sa pripadajućim porezima i doprinosima, isplaćena u aprilu 2017. godine iznosi 68.246 dinara. Prosečna neto zarada, koju zaposleni "nosi kući", u prošlom mesecu je bila 49.635 dinara, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Rast zarada u proteklom mesecu zvanična statistika beleži gotovo u svim oblastima. Najbolje plaćeni su programeri, sa platom iznad 234.000 dinara, dok najniža primanja, oko minimalca, imaju zaposleni u kinematografskoj, TV i muzičkoj produkciji, u pomoćnim delatnostima, u finansijskim uslugama i osiguranju, ali i u delatnosti pripremanja i posluživanja hrane i pića...

(Izvor: Novosti.rs)

Scroll to top