BalkansPress

Dobro došli!

Najveće privrede sveta sede na penzionoj "tempiranoj bombi" čiji bi se finansijski učinci mogli meriti s povećanjem nivoa svetskih okeana.

Na to je upozorio u svom istraživanju Svetski ekonomski forum (WEF), a kako prenosi CNBC, analiza WEF-a smatra kako će buduće generacije biti deo najveće penzione krize u istoriji.

Analiza se usmerila na projekcije koliko bi novca zaposleni u osam država - SAD, Kanadi, Velikoj Britaniji, Holandiji, Japanu, Australiji, Kini i Indiji - trebalo da izdvajaju tokom radnog veka da bi im u starosti životni standard ostao više-manje nepromenjen.

 

Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) preporučuje da penzije iznose oko 70 odsto plate.

Ako se stvari tako postave, toj grupi od osam država još 2015. nedostajalo je 70 milijardi dolara u penzionim fondovima.

Do 2050. ta će svota skočiti na neverovatnih 400 milijardi dolara. Drugim rečima, rupa u penzionom sistemu svake godine će se povećavati za pet odsto.

"Očekivano povećanje dugovečnosti i posledično starenje stanovništva finansijski je ekvivalent klimatskim promenama", ističe Majkl Dreksler, direktor finansijskih i infrastrukturnih sistema u WEF-u.

Predviđanja govore da će deca koja se rode tokom ove godine imati očekivani životni vek duži od 100 godina, što bi značilo da će potrebe njihove finansijske sigurnosti u penziji otići u neslućene visine.

U WEF-u su stoga sačinili listu od pet preporuka koju bi svaka vlada trebalo da uzme u obzir prilikom rešavanja problema penzionog sistema. Prva preporuka je - naravno - revizija radnog veka, odnosno podizanje praga za odlazak u penziju.

Tu je i podsticanje tehnološke modernizacije privreda radi veće produktivnosti, kao i podsticanje finansijskog opismenjavanja. Na kraju, tu su i zahtevi veće transparentnosti penzionih sistema, kao i pružanje standardizovanih i jasnih podataka kako bi svi građani imali jasnu sliku svoje finansijske pozicije.

(Izvor: b92.net)

Scroll to top