BalkansPress

Dobro došli!

Trgujući državnim hartijama od vrednosti na Beogradskoj berzi možete da zaradite i to nešto više nego da novac položite na štednju.

Trenutno kamatne stope na godišnju dinarsku štednju iznose od 3,5 odsto, dok su za evro depozite od 0,30 odsto. Prinosi na državne evro obveznice su skoro duplo veći, a zaraditi se može i ulaganjem u dinarske obveznice. Primera radi, ukoliko neko uloži 10.000 evra u državne hartije, može na godišnjem nivou da zaradi bruto 70 evra, dok neto zarada zavisi od visine provizija i varira u rasponu 40-60 evra. U slučaju da taj novac oročite godinu dana u banci mogli bi da računate na 25 evra kamate.

Na Beogradskoj berzi, državnim obveznicama mogu da trguju i građani, a u njihovo ime i za njihov račun to rade brokerske kuće i ovlašćene banke, kojih ima 34. Za svaku njihovu uslugu trebalo bi međutim računati i na trošak provizije, koji zavisi od visine transakcije, ali može da se ugovori i kao fiksni iznos.

 

KORACI

Prvi korak ka učestvovanju u trgovini hartijama od vrednosti je da građanin kod izabranog brokera potpiše ugovor o otvaranju i vođenju vlasničkog računa hartija od vrednosti u Centralnom registru. Nakon toga potpisuje se ugovor o posredovanju u obavljanju trgovine hartijama od vrednosti. Istovremeno u banci moraju da se otvore namenski računi za kupoprodaju obveznica. Posle toga građanin u dogovoru sa brokerom daje naloge o kupovini ili prodaji.

Ova procedura može da se završi za dan.

- Najveća prednost obveznica je u činjenici da ih investitor može prodati pre roka dospeća, a da ne gubi pripadajuću zaradu za period u kojem ih je držao. Takođe, one se i ne oporezuju - objašnjava Nenad Gujanićić iz "Vajsbrokera".

Dinarska štednja je takođe oslobođena oporezivanja, dok kod evro štednje porez 15 odsto i obračunava se na kamatu.

 

Tip i ročnost državnih hartija od vrednosti Stopa prinosa
Državni zapisi RS 3M (tromesečni) 2,75%
Državni zapisi RS 6M (šestomesečni) 2,64%
Državni zapisi RS 53HM (53-nedeljni) 3,48%
Državne obveznice RS 2G (dve godine) 4,65%
Državne obveznice RS 3G (tri godine) 5,00%
Državne obveznice RS 5G (pet godina) 6,50%
Državne obveznice RS 7G (sedam godina) 5,60%
Državne obveznice RS 10G (deset godina 12,99%
Amortizacione obveznice RS 2G (dve godine) 4,50%
Državni evro zapisi RS 53H (53-nedeljni) 0,70%
Državne evro obveznice RS 2G 1,04%
Državne evro obveznice RS 3G 1,89%
Državne evro obveznice RS 5G 2,69%
Državne evro obveznice RS 10G 4,00%
Državne evro obveznice RS 15G 4,20%

(Blic.rs)

Scroll to top