BalkansPress

Dobro došli!

Dinar je danas ojačao prema evru za 0,1 odsto i zvanični srednji kurs iznosi 121,9363 dinara za evro, što je nova rekordna vrednost domaće valute prema novčanoj jedinici evrozone u ovoj godini, objavila je Narodna banka Srbije.

Dinar je jači prema evru za 1,0 odsto nego pre mesec dana, a za toliko je jači i na godišnjem nivou. Od početka godine, dinar je prema evru porastao za 1,3 posto.

 

Indikativni kurs dinara prema dolaru je juče stagnirao na 109,0762 dinara za jedan dolar.

Dinar je prema američkoj valuti jači za 1,5 odsto nego pre mesec dana, dok je na godišnjem nivou slabiji za 0,7 odsto.

Foto: Telegraf

*Foto: Telegraf

Od početka godine NBS je kupila na međubankarskom deviznom tržištu 280 miliona evra i prodala 345 miliona evra kako bi ublažila prekomerne dnevne oscilacije kursa.

 

Najniža vrednost dinara prema evru je zabeležena 3. i 13. februara, kada je jedan evro koštao 124,0174 dinara.

Uzroci jačanja srpske valute u poslednjih mesec dana, prema rečima guvernerke Jovanke Tabaković, su veće poverenje stranih investitora i pojačana kupovina dinarskih hartija od vrednosti, a procenjuje da će do kraja godine evro ostati oko 122 dinara.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

*Foto: Tanjug/Rade Prelić

Iako guvernerka ističe da je kretanje kursa nemoguće predvideti, ona navodi da se ne očekuju značajne turbulencije.

– Dobra informisanost NBS o uticaju relevatnih faktora omogućava efikasno održavanje stabilnosti na deviznom tržištu. Mi ni u narednom periodu ne očekujemo značajne turbulencije na deviznom tržištu – kaže za “Blic” guvernerka Tabaković.

(Izvor: Telegraf.rs / Tanjug)

Scroll to top