BalkansPress

Dobro došli!

Cene goriva na benzinskim pumpama u Srbiji su sve niže, a zahvaljujući odnosu dinara prema dolaru, kao i povoljnim vestima koje nam stižu sa svetskih berzi, na kojima sirova nafta svakodnevno pojeftinjuje, vozači u našoj zemlji imaju razloga za optimizam. Zato što će cene biti još povoljnije.

- Već šestu nedelju zaredom prosečne maloprodajne cene goriva u Srbiji imaju trend pada - kaže za "Novosti" Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije. - Naša redovna nedeljna analiza cena goriva ne pokazuje da je litar benzina i TNG-a u odnosu na cene od pre sedam dana jeftiniji za 60 para, a dizela za 70 para.

Razlog je, kaže Mićović, jasan. Cene goriva se smanjuju zbog pada berzanskih kotacija benzina i dizela, odnosno sirove nafte. U četvrtak je nafta tipa brent koštala 44,78 dolara po barelu, što je najniža cena u 2017. godini i na nivou je cena po kojima se trgovalo u toku novembra prošle godine. Prosečna cena brenta od početka godine je 53,09 dolara po barelu.

 

Slične promene cena goriva se dešavaju i u zemljama u okruženju, tako da su i dalje cene benzina u Srbiji na nivou regionalnog proseka, dok su cene dizela i TNG-a u samom vrhu, u prvom redu zbog izuzetno velikih državnih opterećenja.

- U prosečnoj maloprodajnoj ceni benzina od 143,98 dinara, čak 79,94 dinara ili 55,5 odsto je akciza, naknada za formiranje obaveznih rezervi i PDV - objašnjava Mićović. - Ovi troškovi, u prosečnoj maloprodajnoj ceni dizela od 148,70 dinara, vredni su 82,24 dinara ili 55,3 odsto.

A u prosečnoj maloprodajnoj ceni TNG-a od 75,96 dinara, akciza, naknada za formiranje obaveznih rezervi i PDV su "teški" 37,01 dinar ili 48,7 odsto.

GORE - DOLE

Početkom januara 2015. godine cena nafte na svetskim berzama je dostigla 67,77 dolara po barelu. Ipak, uprkos prognozama, došlo je do naglog pada pa je početkom 2016. barel sirove nafte prodavan i po 27,88 dolara. Zbog dogovora zemalja OPEK o smanjenju proizvođačkih kvota usledio je rast tokom cele prošle godine, da bi u decembru barel koštao 57,10 dolara.

Srećom po vozače, usledio je pad berzanskih cena pa je u četvrtak barel koštao 44,78 dolara.

(Izvor: Novosti.rs)

Scroll to top