BalkansPress

Dobro došli!

Vlasnik „BK grupe“ Bogoljub Karić obećao je da će izgraditi million kvadrata stanova po ceni od 500 evra. On je izjavio da ima plan da kupi jedno građevinsko preduzeće u stečaju, da razvije građevinsku industriju i zaposli radnike koji će dobijati platu oko 1.000 evra.

On je za B92 izjavio i da želi da podstakne mali biznis i osnivanje porodičnih firmi koje bi opremale 800.000 do million kvadratnih metara koliko želi da napravi.

Na konstataciju da to sve zvuči lepo, ali da ipak podseća na mahanje zelenom salatom kao nekad, Karić kaže da je izgradnjom van zemlje pokazao da je moguće.

- Kažu da je to Bogoljubova šarena laža, da gradi kvadratni metar od 490 do 500 evra. Ali ja vam kažem, to su se uzburkali centri moći, poručuju da razbijam tržište na kojem je kvadrat 1.500 pa i 2.000 evra, a njihova zarada 500 do 1.000 evra. Mi ćemo da radimo sa profitom od 50 evra po kvadratu, kad platimo sve dažbine i poreze. Moramo da se odreknemo velikih profita, prezadovoljni smo i sa 50 evra – naveo je Karić.

 

Merkanje firmi u stečaju

Kaže da nema ništa protiv da kvadrat u centru ostane i 2.000 evra, pa ko ima neka kupi. Ali da postoje stanovi i za one sa plićim džepom. Na opasku da je stanogradnja ozbiljan biznis i da niko ne radi iz ljubavi prema državi i narodu, Karić na neki način odgovara na drugi deo jednačine, a to je zemljište.

- Mene kao čoveka interesuje da razvijam zemlju, ali očekujemo i od Grada i od države da neiskorišćene kapacitete stave u funkciju razvoja svojih građana i privrede – dodao je on.

Karić ne odgovara direktno na pitanje da li to znači da država ili grad u celom projektu učestvuju sa zemljom, a on sa izgradnjom i da o tome ima neki dogovor.

- Mi smo bili na sastanku sa gradskim rukovodstvom i gradonačelnikom Sinišom Malim i predstavili smo naš projekat Tesla grad. Mali se saglasio. Grad hoće da raspiše konkurs za zemlju i ko prođe prošao je – kaže i dodaje da ga u tom postupku ništa ne bi iznenadilo, čak ni to da i ne obezbedi 100 hektara koliko mu je potrebno za planirani projekat.

 

Da li ima rezervnu lokaciju? Kaže da je jedini način da projekat bude uspešan da nađe zemlju sa infrastrukturom. Razmišlja se, kako dodaje, i o tome da se raspiše poziv svim lokalnim samoupravama koje imaju takve lokacije na raspolaganju da se jave i da uđu u projekat.

On je istakao da je već osnovao kompaniju koja će rukovoditi poslom BK Tesla. Merka, kaže, i da kupi neku od velikih građevinskih firmi u stečaju, a po njegovom viđenju, sve takve u Srbiji su u stečaju. Ako to ne uspe, naći će lokaciju od 10 hektara gde će napraviti bazu i oformiti građevinsku operativu koja će raditi ceo projekat. Biće posla, kako tvrdi za 2.400 do 3.000 radnika, a plata će im biti 1.000 evra.

Kreditiranje kupaca

- Neću robove u kompaniji. Neće imati platu 3.000 evra kao u Sloveniji ili 6.000 evra u Nemačkoj, ali 1.000 evra moraju da imaju. To je moj interes, da ne bude radnik rob – dodaje Karić za B92.

A o samom projektu Tesla grad kaže da mu je cilj da gradi 5.000 stanova mesečno, do 80.000 stanova godišnje u Beogradu i Srbiji. Kvadrat bi bio 490 do 500 evra, a kupce bi i kreditirao.

- Kredit bi bio na deset godina, 70 odsto od vrednosti po kamatnoj stopi od tri odsto. Uslov za banke bi bio da kamata ne sme da bude preko četiri odsto. I isključivo u dinarima. Krediti u evrima su ubijanje svog naroda, međunarodna bankarska špekulacija i to ne dolazi u obzir. Da se plata prima u dinarima a zajam u evrima – naveo je Karić.

Scroll to top