BalkansPress

Dobro došli!

Rekordno niska nezaposlenost u Češkoj Republici dovela je do toga da ovoj zemlji trenutno nedostaje oko 200.000 radnika svih profila i struktura. Zato su mnoge firme prinuđene i da odbijaju porudžbine. Problem su pokušali da reše privlačenjem radne snage iz Ukrajine, ali to nije bilo dovoljno, pa sad "ciljaju" - Srbiju.

Sa konkretnim planom u tom smislu izašla je Privredna komora Češke Republike. Predložili su da se građanima naše zemlje po ubrzanom režimu omogući zapošljavanje u ovoj zemlji centralne Evrope. Pre svega su zainteresovani za radnike iz automobilske industrije, koji tamo hronično nedostaju iako imaju veoma visoke plate.

- Pilot-projekat sa Ukrajinom nije rešio naše probleme, ali se kratkoročno pokazao kao uspešan. Predlažemo da se raširi na još neke zemlje kulturno i jezički bliske nama. Pravi primer je Srbija - istakao je, za češke medije, portparol tamošnje Privredne komore Miroslav Diro.

 

Prema njegovim rečima, obratili su se Ministarstvu unutrašnjih poslova, u čijoj kompetenciji je olakšavanje uvoza radne snage.

- Još nije predloženo konkretno rešenje, kao ni obim i struktura tražnje čeških poslodavaca - navodi Hana Mala iz Ministarstva unutrašnjih poslova Češke.

Specijalni režim za ljude iz naše zemlje bi, tvrdi Mala, prvo morala da razmotri Vlada Češke, kao i tripartitno telo vlade, sindikata i poslodavaca.

- Prošle godine Srbima su izdate 284 radne dozvole sa dugotrajnim boravkom. Ostali su dolazili u Češku na osnovu šengenskih radnih viza na najviše 90 dana - navodi, za praške medije, Jirži Kral, iz Ambasade Češke Republike u Beogradu.

OD KRAGUJEVCA DO BANATA

Kao izvor radne snage, smatraju u Pragu, Srbiju favorizuju dva razloga. Jedan od njih je i, kako navode, "problem u Kragujevcu". Predsednik Privredne komore Češke Vladimir Dlouhi smatra da je zbog toga praktično "na raspolaganju" 30.000 specijalista raznih profila u automobilskoj industriji. Drugi razlog je što u Srbiji živi 2.500 Čeha, uglavnom u Banatu.

(Izvor: Novosti.rs)

Scroll to top