BalkansPress

Dobro došli!

Najbogatiji čovek u Srbiji, ako je suditi prema broju firmi, jeste Novosađanin Robert Feješ (35), koji je vlasnik, zastupnik, direktor, ili sve to u isto vreme, u čak 316 kompanija.

Istovremeno, pripadnica nežnijeg pola na čije ime se vodi najviše preduzeća, ukupno 68, jeste Robertova rođena sestra Izabela Feješ (33).

Prema podacima do kojih je došao "Blic", Robert Feješ registrovan je kao osnivač, vlasnik ili zakonski zastupnik u 315 privrednih društava i u jednoj preduzetničkoj radnji. I to nije sve jer je još 13 njegovih preduzeća trenutno u postupku registracije. Kada je reč o Izabeli, ona je registrovana u 67 kompanija, a u procesu registracije su još četiri kompanije.

 

Njihove firme se bave najrazličitijim delatnostima, od trgovine na veliko i malo, štampanja, turizma, proizvodnje, do konsultantskih usluga, pa čak i poreskog savetovanja. Ipak, gotovo sve imaju zajedničku osobinu.

- Većina firmi kojima rukovode Robert i njegova sestra Izabela registrovana je devedesetih po različitim sudovima i mestima u Srbiji. Karakteristično je za njih da godinama nisu bile aktivne, a onda se to nedavno promenilo. Tako je najveći broj ovih firmi u 2016. i 2017. promenio osnivača, zastupnika i direktora. Na tim mestima odjednom se pojavljuju Robert ili Izabela - otkriva izvor "Blica" upoznat s poslovanjem ovo dvoje ljudi.

Izabela je hapšena u martu zbog poslovanja "Office house"

Prema njegovim rečima, nekoliko firmi preregistrovano je u 2014. godini.

- Čak ima nekih firmi koje su prvi put osnovane ove godine a u roku od mesec dana se pojavljuju njih dvoje i upisuju se kao osnivači. Robert i Izabela odvojeno kupuju na stotine firmi koje su osnovane pre skoro tri decenije koje su propale i u dugovima su. Neke od njih i dalje su u blokadi ili u likvidaciji. Oni očigledno preuzimaju firme za novac. Iz kog razloga i šta posle rade sa njima, niko ne zna - navodi naš sagovornik.

Ipak, Robert i Izabela Feješ nisu nepoznati policijskim i sudskim organima. Naime, novosadska policija uhapsila je Izabelu Feješ u martu ove godine nakon provere poslovanja njene firme "Office house", u kojoj je odgovorno lice i njen brat Robert. Ona se zajedno sa Robertom teretila za zloupotrebu službenog položaja, a tada joj je bio određen jednomesečni pritvor.

- Firmu su koristili za prevaru tokom 2016. godine. Primali su uplate na račun ove kompanije od više drugih preduzeća, dok je njen brat potom taj novac podizao sa tekućih računa firme, vraćao ga uplatiocima, a kompanija je u isto vreme izdavala fiktivne fakture o prometu robe i dobara. Za sebe su zadržavali proviziju od, navodno, urađenog posla. Procena je da su na tome zaradili od četiri do devet odsto vrednosti novca koji je vraćen drugim firmama - navodi izvor "Blica".

 

Takođe, u martu je zajedno sa Izabelom uhapšena i jedna radnica druge firme "Vinel konto", koja se vodi na Izabelu, i to zbog sumnji da je pomagala u zloupotrebi službenog položaja.

- Radi se o istoj šemi u kojoj se ponovo na račun firme "Office house" uplaćuje novac za fiktivan posao, a Robert ga potom izvlači sa računa i vraća uplatiocima. Proviziju za obavljen fiktivni posao, kao i ranije, zadržavaju - ističe naš sagovornik.

Robert je, kako saznajemo, više puta bio predmet policijske potrage. Njega je policija privodila krajem aprila ove godine jer ga je tražio Viši sud u Sremskoj Mitrovici. Privođen je i mesec dana kasnije, kada su ga policajci našli u Subotici a po potrazi prekršajnog suda u Pećincima, kome se nije odazivao na pozive.

Izabela uzela još dve firme pre par dana

Pored toga što je ovaj dvojac pokupovao na stotine firmi u roku od dve godine, pa je i hapšen zbog zloupotreba, oni bez problema nastavljaju s takvom praksom. Tako je Izabela pre samo šest dana preuzela još dve firme. Kako saznajemo, u pitanju su "Jet set libra dizajn" i "Grafika" iz Novog Sada.

- Prva kompanija osnovana je 2004. i bavi se konsultovanjem, a Izabela Feješ ju je preuzela 4. septembra ove godine. Prema podacima iz 2013, kompanija nema nijednog zaposlenog. Druga firma osnovana je 1991. i bavila se trgovinom na veliko i malo. Nalazi se u likvidaciji, a preregistracija na Izabelu obavljena je 5. septembra - navodi izvor "Blica".

(BalkansPress / Blic.rs)

Scroll to top