BalkansPress

Dobro došli!

BEOGRAD - Polovina građana Srbije nema u kući ni 100 evra koje bi mogla da potroši za neki neočekivani rashod, pokazala je najnovija anketa o siromaštvu Republičkog zavoda za statistiku (RZS).

Čak četvrtina stanovnika ima velike šanse da postane siromašna, a među njima je najviše onih mlađih od 18 godina.

Skoro 70 odsto građana ne može sebi da priušti nedelju dana odmora van kuće i veoma teško sastavlja kraj s krajem - jedva uspeva da sa prihodima koje ima pokrije osnovne troškove.

 

Evropski standardi

Boško Mijatović, predsednik Centra za liberalno-demokratske studije, kaže da je istraživanje RZS prvi put rađeno po pravilima EU, koja odgovaraju zapadnim zemljama jer one nemaju siromašne u klasičnom smislu. 

Zato su proširili definiciju na one koji su u riziku od siromaštva, a to su oni koji nemaju platu od 1.000, 1.500 ili 2.000 evra.

Kako ističe Mijatović, nama više odgovara da se na osnovu novca za minimalne potrebe koje se odnose na ishranu i stanovanje dođe do onih koji su siromašni. Njih je osam-devet odsto.

- Socijalna politika ne pomaže, samo ekonomski razvoj može da smanji siromaštvo - poručuje on.

Tijana Čomić iz RZS kaže za Kurir da većina zemalja nije objavila podatke za 2014, pa se naši rezultati mogu porediti s njihovim od 2013. U Srbiji je stopa rizika od siromaštva najviša, a veću od 20 odsto imali su Grčka, Rumunija, Bugarska, Litvanija, Španija.

 

Problem nezaposlenosti

- Jedinstvena definicija siromaštva ne postoji. U našoj anketi najbliže nekoj definiciji siromaštva su oni koji su istovremeno u riziku od siromaštva i izrazito materijalno deprivirani, i žive u domaćinstvima u kojima je veoma nizak intenzitet rada, a takvih je oko šest odsto - navodi ona.

SAMCI I DECA NAJUGROŽENIJI

Kad se pogledaju tipovi domaćinstava, jednočlana, i to muška, imaju najveću stopu rizika od siromaštva. Pored toga, najugroženiju starosnu kategoriju u Srbiji čine mlađi od 18 godina. 

Najmanje šanse da postanu siromašna imaju dvočlana domaćinstva sa odraslom decom koju ne moraju da izdržavaj i u kojima je jedna osoba stara 65 i više godina.

Scroll to top