BalkansPress

Dobro došli!

Nakon što su u okolini Bora, na mestu zvanom Čukaru Peki, pronašli jedno od potencijalno najbogatijih ležišta bakra i zlata na svetu, kanadska kompanija "Rezervoar minerals", koja je taj posao radila zajedno sa američkom korporacijom "Friport Mekmoran", geološka istraživanja u potrazi za novim ležištima crvenog i plemenitog metala proširila je na područje Zaječara i planine Crni vrh, koja se nalazi između Bora i Žagubice - saznaju "Novosti".

Naime, Kanađani imaju četiri istraživačke dozvole u potpunom vlasništvu, koje "pokrivaju" površinu od gotovo - 266 kvadratnih kilometara. U pitanju su istraživanja u okolini zaječarskog sela Nikoličevo, kao i Kraljevice, koja se nalazi nedalako od najvećeg grada u Timočkoj Krajini. Na Crnom vrhu pod njihovom lupom biće potencijalna nalazišta bakra i zlata Čoka Kupjatra i Tilva Njagra.

 

 

Po dosadašnjim saznanjima, postoje ozbiljni nagoveštaji da su nalazišta u Nikoličevu i Kraljevici po svom geološkom potencijalu veoma slični ležištu Čukaru Peki gde je otkriven početni resusrs od 65 miliona tona rude, iz koje je moguće dobiti oko 1,7 miliona tona bakra i 98 tona zlata. Uz to, na tom mestu pronađena je i najbogatija bušotina na planeti, koja sadrži neverovatnih 50,3 grama zlata po toni rude.

 Pronađena i najbogatija bušotina na planeti

*Pronađena najbogatija bušotina na planeti | Foto: Novosti.rs

Ono što je poznato jeste da su Kanađani započeli sistematsko istraživanje ovih istražnih prostora u okolini Zaječara, koje, za početak, uključuje detaljno geološke mapiranje, geohemijski sastav zemljišta i uzorkovanje. Prva faza bušenja, saznajemo, "gađaće" pliće ciljeve - do 500 metara dubine.

CRNI VRH

Što se tiče istražnih prostora na Crnom vrhu, na osnovu istorijskih podataka, ali i terenskog istraživanja - Čoka Kupjatra i Tilva Njagra potencijalno su veoma bogata ležišta zlata. Čak su, saznajemo, početna istraživanja i potvrdila prisustvo bakra i zlata.

(Novosti.rs)

FacebookTwitterLinkedin
Pin It

Scroll to top