BalkansPress

Dobro došli!

Dok su do pre nekoliko godina u fokusu kupaca bili kvadrati u centralnim opštinama, sada je u prestonici situacija potpuno drugačija. Kvadrat u mestima gde su do relativno skoro bile njive i tek po neka kuća, danas se kreće i više od 1.200 evra, a jedan od najnovijih primera gde su cene eksplodirale su Ledine - mesto udaljeno od Beograda nešto više od 12 kilometara.

Ledine koje su naslonjene na opštine Novi Beograd i Surčin čini se postaju meka i za investitore, ali i za građane željne kvadrata van Beograda. Mesto koje je do pre desetak godina na pomen zvučalo kao naselje daleko od prestonice u kome se samo mogu videti kuće, sve više postaje pravo gradilište sa zgradama od po nekoliko desetina stanova. A, cena kvadrata za ne poverovati - i do 1.300 evra plus PDV.

 

Anita Pešić produkt menadžer sajta Nekretnine.rs. objašnjava da se sa prilivom stanovništva razvijaju i nova naselja, a da se stara revitalizuju ulaganjem u komunalnu i saobraćajnu infrastrukturu i razvijanjem urbanih sadržaja.

"Tako dobijate mogućnost komfornog života u neposrednoj blizini grada. Ledine su dobro povezane sa centrom Beograda i i udaljene su desetak minuta prevozom. Naselje je u blizini aerodroma i novog auto puta i sve je interesantnije investitorima koji grade moderne stambene komplekse, ali i kupcima", kaže Pešić za "Blic Biznis".

*FOTO: PROFIMEDIA

Najveću ponudu na Ledinama, navodi, čine stanovi u novogradnji i to čak 86 odsto oglasa.

"Manji stanovi imaju cenu od 1.200 ili 1.300 evra po kvadratu, dok se veći stanovi uvek prodaju po nešto nižoj ceni, pa je tako na Ledinama prosečna cena po kvadratu za veće kvadrature stanova između 1.000 i 1.100 evra", kaže Pešić.

Naša sagovornica smatra da, kada je u pitanju prodaja stanova, Ledine će zasigurno u narednom periodu imati sve veću ponudu, ali i zainteresovane kupce.

   

Sve popularnije i Mirijevo

Da su prigradska naselja i obodi gradova dobili na ceni, kaže i stručnjak za nekretnine Milić Đoković.

"U pitanju je novogradnja sa kompletnom infrastrukturom, tako da su cene kvadrata otišle na više i u Mirijevu, na Žarkovu, Kumodražu... Tamo gde je kvadrat do skoro bio oko 1.000 evra, sada je 1.300, ili čak i 1.600, koliko je u Žarkovu", kaže Đoković.

*FOTO: SHUTTERSTOCK

A, razlog je kaže jednostavan - zakon ponude i tražnje.

"Kamate na kredite nisu visoke, novac je relativno lako nabaviti i banke sa svih strana izlaze sa novim uslovima. Recimo, ako je nekome kirija 500 ili 600 evra, jeftinije mu je da plaća ratu za svoj stan nego da iznajmljuje, a uglavnom se u prigradskim naseljima kupuje prvi stan. To je otprilike stan od oko 55 do 60 kvadrata za 70 do 80 hiljada evra", ocenjuje Đoković.

Prema rečima Dušana Mirkulovskog, vlasnika agencije za nekretnine Zidart, u svetu je predgrađe uvek bilo na ceni, dok to u Srbiji nije bio slučaj do skoro.

"Ono što se promenilo jeste izgradnja i zgrada i škola, vrtića kao i infrastrukturna rešenja. Predgrađa koja su do nedavno bila praktično sela pored Beograda, sada se uređuju i dobijaju i velike tržne centre i prodavnice", ocenio je Mirkulovski.

Scroll to top