BalkansPress

Dobro došli!

Prijava za subvencije za zamenu stolarije će početi od juna, i podrazumeva da će država plaćati polovinu troškova tih radova, čiji je krajnji cilj povećanje energetske efikasnosti u Srbiji.

Polovinu troškova zamene stolarije će plaćati država, dok će ostatak iznosa plaćati sami građani, mada je u razmatranju model po kojem bi se građanima obezbedili povoljni krediti kako bi isplatili svoju polovinu.

 

Procedura prijave za subvencije

Građani će morati da naprave plan i dobiju predračun potrebnih radova od strane firmi koje se bave ugradnjom stolarije ili termoizolacije, a koje će biti birane prema strogim kriterijumima. 

Sa tim predračunima građani će dolaziti u svoje lokalne samouprave, nakon čega će stručna lica izlaziti na teren. Tek nakon svih tih koraka će biti pravljena lista posle koje će moći da se počne sa isplatom novca građanima.

Zašto su važne subvencije za zamenu stolarije?

Iako koraci jesu složeni, i sam projekat koji država sprovodi je složen i sveobuhvatan, ali će u narednim godinama dati velike rezultate. 

Činjenica je da se u Srbiji trenutno troši čak četiri puta više energije nego što je prosek u EU. Izolacija i zamena prozora može da smanji potrošnju toplotne energije za čak 40 odsto!

Scroll to top