BalkansPress

Dobro došli!

Cene nekretnina u Srbiji iz meseca u mesec poskupe bar za koji procenat. Stručnjaci to pravdaju i dalje malom ponudom stanova, ali ove godine to nije jedini razlog.

Kvadrati su sve nedostižniji i zbog vrtoglavog poskupljenja građevinskog materijala. Cene pojedinih proizvoda, bez kojih nema gradnje, poslednjih meseci su duplirane, a upućeni tvrde da će - rasti i dalje.

U jednom od najvećih stovarišta u Srbiji kažu da je na tržištu građevinskog materijala - dramatično. Skoro da nema artikla koji nije poskupeo i strepe od nestašice.

- Zasada nije poskupeo crep - kaže Tanja Aprcović sa ovog stovarišta.

 

- Cigla je već stigla i prodaje se do 22 i 23 dinara po komadu. Stiropor je u prvoj turi otišao za 80 odsto. Sada skače gvožđe i mreže. Stigli su do 800-850 evra po toni. Građa je poskupela između 60 i 70 odsto, sa tendencijom da se rast nastavi. OSB ploče, za podaščavanje krovova i šalovanje, poskupele su 100 odsto. Svaka isporuka je od 20 do 40 evra skuplja. I uz sve to dolazimo u situaciju da ne možemo da nabavimo dovoljno materijala. Kupcima govorim još danas da su ove cene, a sutra ko zna.

VLADA SVETSKA KRIZA - U Građevinskoj komori ističu da je neverovatan skok cena građevinskog materijala globalni problem.
- Ne dešava se ovo samo u Srbiji - kaže Goran Rodić iz Građevinske komore.- U SAD je drastično porasla cena građe, između 300 i 400 odsto. U opticaju je mnogo novca. Moguće je i da se prave rezerve materijala i čuvaju za pravu cenu. Naše fabrike građevinskog materijala su prodate strancima. U svakom slučaju, cene će sigurno rasti i dalje. Moguće i do kraja 2022. godine.

U PKS objašnjavaju da je glavni razlog astronomskih vrednosti gvožđa i plastike - poskupljenje sirovina.

- Najviše je otišlo gvožđe i plastika - objašnjava Dragan Stevanović, sekretar Udruženja za hemijsku industriju PKS.

- U slučaju plastike, sirovina su polipropilen i polietilen. I oni su poskupeli. To su nusprodukti nafte, a cele prošle godine je značajno smanjena proizvodnja nafte.

Poskupeli su tri puta. Nije zanemarljiv ni uticaj cene transporta, jer dosta toga stiže iz Kine.

Scroll to top