BalkansPress

Dobro došli!

Novi dokumentarac o ubijenom Osami bin Ladenu baca novu perspektivu na ovog napadača na Ameriku, koji se smatra „zaštitnim licem“ napada 11. septembra 2001. godine, a koji je SAD i ceo svet promenio u toku noći.

Prema novom dokumentarcu „Put do 11. septembra“, Osama bin Laden bio je ogorčen na Ameriku jer je zbog njenog pritiska morao da napustiti Sudan 1996. godine, što je razdvojilo njegovu porodicu, a njega nateralo na život u siromaštvu.

 

Živeo je u Avganistanu sa drugom suprugom i najstarijim sinom, hranili su se ustajalim hlebom, a sve to je veoma teško palo njegovoj porodici koja ga je napustila da bi otišla u Saudijsku Arabiju, nadajući se boljem životu. Prva supruga ga je takođe napustila nešto pre kobnih terorističkih napada 11. septembra, u kojima su se osobe u službi Al Kaide sa avionima zaletele u Svetski trgovinski centar na Menhetnu u Njujorku, po jedan u svaki soliter u 17 minuta razlike, ubrzo nakon čega su se obe zgrade srušile. Treća letelica je udarila u Pentagon, a četvrta se srušila u Pensilvaniji nakon što su putnici pružili otpor otmičarima, piše "Dejli mejl" a prenose "Sputnjik" i "Jutarnji list".

Osama Bin Laden

*Osama Bin Laden

U novom dokumentarcu se govori da je Osama bin Laden zapravo bio ogorčen na Ameriku i da je hteo da se osveti. Film će biti objavljen ove nedelje na kanalu „Histori“, kako najavljuje „Dejli mejl“.

 

Bivši vođa Al Kaide bio je „besan jer mu se život preokrenuo naglavačke kad je morao da napusti Sudan“.

„Jedina opcija bila mu je da se vrati u Avganistan i živi u siromaštvu i u svom besu je napisao deklaraciju od dvanaest stranica o ratu protiv Amerike“, tvrdi se u dokumentarcu.

To bi, ako je istina, značilo da su njegovi motivi bili uzrokovani ličnim razlozima i ljutnji koju je osećao prema Americi.

Dokumentarac se sastoji od tri odvojena dela, koja govore o pozadini događaja pre napada 11. septembra, zajedno traju oko pet sati i pokazuju događaje deset godina unazad. Prikazuje se i koliko puta su promašene šanse da se ubije Bin Ladena.

On je u Sudanu uživao visoki status, imao je sopstvenu kancelariju, grupu islamista koji su ga podržavali, zemlju i konje, pa je živeo udobnim životom.

Nakon što je morao da ode iz Sudana, jedina opcija mu je bila Avganistan, jer nije mogao da ode u rodnu Saudijsku Arabiju, budući da je pre toga kritikovao njenu vlast. Jedan od novinara koji je tada razgovarao sa njim rekao je da se osetilo da je „krivio Ameriku ne samo zbog istorijskih razloga i manipulacija, nego i iz ličnih razloga“.

Njegov život se u potpunosti promenio zbog američkog pritiska i morao je i da se vrati u Avganistan, u kojem veći deo teritorije jedva da je imao i struju.

Bin Laden je kroz ceo život voleo da ima porodicu blizu sebe, a sve zajedno se procenjuje da je imao 20 dece i šest supruga. Njegov najstariji sin Abdalah bin Laden danas živi u Saudijskoj Arabiji.

Film pokazuje i detalje istrage koji su otkrili druge planirane napade sa još gorim posledicama i da su događaji koji su doveli do napada 11. septembra „svoju priču“ započeli još deset godina unazad, najavljuje „Dejli mejl“.

(BalkansPress / Dejli Mejl)

Scroll to top