BalkansPress

Dobro došli!

Otkako je izabran za funckiju predsednika Amerike, Donalda Trampa su mnogi nazivali najopasnijim čovekom na svetu. Ali niko nije upravu, jer je taj čovek zapravo Peter Navaro.

Navaro je Trampov trgovinski guru. On je autor knjiga kao što su “Smrt od strane Kine”, “Dolazeći kineski ratovi: Zašto ih ne bismo bombardovali?” i osoba za koju se smatra da propagira “sumnjivu ekonomiju”, da je “alarmantno veliki neznalica”, “zaveden” i “opasan”.

Navarova osnovna ideja je da su zemlje poput Kine, Japana i Nemačke namestile trgovinski sistem protiv SAD, te da su “njihovi veliki izvozni viškovi rezultat manipulacije sa valutama i drugih trikova”.

 

U širem smislu, Navaro-Tramp mišljenje je da je dobro kad ima izvoza, a da je loše uvoziti. Stoga bi cilj američke trgovinske politike trebao da bude maksimiranje prvog i minimiziranje ovog drugog.

Problem je u tome, istakli su stručnjaci, što ova vrsta merkantilizma nema smisla, jer je lepo imati jak izvoz, ali je i uvoz bitan, pogotovo što čini proizvode jeftinijim za potrošače.

Ipak, ono što je još više zabrinjavajuće od Navarove banana-ekonomije su mere koje on i Tramp spremaju da sprovedu.

Foto: Profimedia, AFP

*Foto: Profimedia, AFP

Zahvaljujući Navaru, Trans-Pacifičko Partnerstvo je mrtvo, povlačeći za sobom stotine milijardi dolara potencijalne ekonomske dobiti. Predloženi američki trgovinski sporazum sa EU može takođe pasti, zajedno sa NAFTA dogovorom SAD, Kanade i Meksika.

Navaro utiče na Donalda Trampa i više nego što se može zamisliti, upozoravaju stručnjaci, a njegove ideje, jedna za drugom, nanose više štete američkoj i svetskoj ekonomiji, nego što se može i zamisliti.

 

U njihovoj trgovini, ne radi se o novcu već o sigurnosti. Jedino pravilo koje Navaro i Tramp poštuju je da “Amerika uvek pobeđuje”.

I to je razlog zašto Navarove ideje nisu samo besmislene, već i užasno opasne. “Ali ne i u Trumpovom svetu. Tu su pravila da se menjaju onako kako to trenutnoj Beloj kući odgovara”, piše capx.co.

(BalkansPress / Telegraf.rs)

Scroll to top