BalkansPress

Dobro došli!

Četrdesete godine prošlog veka jedne su od najturbulentnijih u ljudskoj istoriji. Najveću "zaslugu" za to imaju Drugi svetski rat i zverstva koja su iz njega proistekla. Mi vam predstavljamo deset najboljih fotografija iz te dekade, koje vas sigurno neće ostaviti ravnodušnim.

 

Hitler ispred Ajfelovog tornja - 1940. godina

Ova fotografija zabeležena je ispred Ajfelovog tornja 1940. godine, neposredno nakon što je nemačka vojska zauzela pariz. Fotografija Adolfa Hitlera i njegove svite koji zajedno razgledaju "osvojeni plen" postala je jedna od najpoznatijih fotografija 2. svetskog rata.

*Foto: German Federal Archives / Wikipedia

Ustanak u Varšavi - 1943. godina

Kultna fotografija iz 1943. godine prikazuje brutalnost nacista u Varšavi, odnosno rušenje tamošnjeg "geta" u kojem je živelo na hiljade poljskih Jevreja. Na fotografiji se vidi uplašeni mali Jevrejin koji podignutih ruku posmatra tero. 

*Foto: Wikipedia

 

Ubistvo poslednjeg Jevrejina u Vinici - 1941. godina

Ova potresna fotografija prikazuje smrt poslednjeg Jevrejina u ukrajinskom gradu Vinici. Slika je pronađena u albumu nacističkog vojnika. Nacista je na poleđini fotografije napisao da je u pitanju smaknuće poslednjeg Jevrejina. Svih 28.000 Jevreja iz Vinice je ubijeno. 

*Foto: Imgur

Dan D

Fotografiju je zabeležio Robert Kapa, a na njoj je prikazana krvava borba na plaži Omaha.

*Foto: Profimedia

 

Dan primirja u 2. svetskom ratu, slavlje u SAD - 1945. godina

Fotografija godine 1945. po izboru magazina "Lajf" prikazuje slavlje na ulicama Njujorka. Zanimljivo je da na fotografiji nisu ljubavnici, već da je presrećni mornar poljubio prvu devojku koja se našla na ulici.

*Foto: Lt. Victor Jorgensen / Wikipedia

Sovjetska zastava na Rajhstagu - 1945. godina

Možda i najpoznatija slika II svetskog rata prikazuje konačni pad Hitlerove Nemačke: Sovjetksi vojnik popeo se na zgradu nemačkog Rajhstaga u Berlinu, i na njenom vrhu postavio zastavu SSSR. Fotografiju je snimio Jevgenij Kaldej tokom Bitke za Berlin 2. maja 1945.

*Foto: Profimedia

 

Američka zastava na Ivo Džimi - 1945. godina

Fotografija koja je osvojila Pulicerovu nagradu prikazuje američke marince koji podižu zastavu svoje zemlje na vrhu planine Suribači, tokom bitke za Ivo Džimu. Polovina vojnika sa ove fotografije poginula je nekoliko sati kasnije. Fotografiju je snimio Džo Rozental.

*Foto: Profimedia

Oblak u Hirošimi - 1945. godina

Oblak izazvan požarom nakon bačene atomske bombe na Hirošimu, 6. avgusta 1945. U tom napadu ubijeno je 150.000 ljudi.

*Foto: Wikipedia

 

Prvi kompjuter na svetu - 1946. godina

Fotografija snimljena nedugo nakon II svetskog rata otkriva kako je izgledao prvi kompjuter na svetu. Bio je toliko veliki da se nalazio u sobi od 500 kvadratnih metara, trošio 170.000 vati struje i imao nekoliko desetina hiljada žica.

*Foto: Wikipedia

Salvador Dali i Atomikus - 1948. godina

Ova nestvarna fotografija delo je Filipa Halsmana, a predstavlja omaž dolasku novog "Atomskog doba" i Dalijevom remek-delu "Leda atomika". 

*Foto: Profimedia

(BalkansPress / Blic.rs)

Scroll to top