BalkansPress

Dobro došli!

Zamislite da vam renomirani onkolog saopšti vest da imate rak i da nakon toga krenete na bolnu i mučnu hemoterapiju, samo da bi kasnije saznali da je u pitanju prevara dizajnirana da vam uzme novac prepisivanjem nepotrebne medicinske opreme.

Ovo je upravo ono za šta je istaknuti specijalista iz Mičigena, dr Farid Fata, optužen u slučaju koji su advokati proglasili „najčuvenijim“ primerom zdravstvene prevare kojoj su ikad prisustvovali.

Fata je inače bio vlasnik čitave mreže klinika, sa mnoštvom nagrada i priznanja.

„To je bio moj izbor“, rekao je Fata 16. septembra, „znam da je bilo medicinski nepotrebno“.

 

Fata (49), otac troje dece, izjasnio se kao kriv prema 13 tačaka zdravstvene prevare, dvema tačkama pranja novca i jednoj tački zavere da je plaćao i primao mito. Presuda će se održati u februaru pred sudijom Polom Bormanom.

Fata je optužen za zdravstvenu prevaru od 35 miliona dolara koja je uključivala naplatu od vlade za medicinski nepotrebne tretmane za onkologiju i hematologiju. Fata je prevaru vodio od 2009. godine. 

To čak nije bila samo hemoterapija. Fata je falsifikovao dijagnoze raka kako bi opravdao i dobio isplatu za skeniranje pozitron emisionom tomografijom (PET), koja uključuje radijaciju. 

Treba biti naglašeno da je Fata prepisivao otrov, a hemoterapija je upravo to jer ne uništava samo bolesne ćelije već i zdrave.

Porodica Burt je izgubila majku i sestru koja je bila potpuno zdrava.

Dejv Krof je izgubio obe noge usled toga što mu je hemoterapija suzbila imuni sistem.

Mnoge tužbe su već podnesene od strane gnevnih porodica koje su se obratile lekaru da bi spasao njihove voljene, a on ih je ubio.

 

Takođe, tu se pojavljuje i imigracioni deo priče. U kriminalnoj optužbi je navedeno da je Fata sredio stranim doktorima, koji su bili bez dozvole za rad, da praktikuju medicinu u SAD, tj. da leče pacijente u njegovim mnogobrojnim klinikama.

Ono što je još tragičnije je da je prevara mogla biti zaustavljena još 2010. godine kada je sestra Angela Svantek optužila doktora. Ona je upozorila vlasti Mičigena da Fata prepisuje hemoterapiju na otrovnim nivoima. Vlasti su odbile optužbu jer nisu mogle da pronađu dokaz o nesavesnom lečenju.

Naravno, Svantekova nije bila uspešna jer je lekar imao sasvim impresivnu reputaciju. On je proglašen za najboljeg lekara u oblasti hematologije i onkologije 2006., 2007., 2008. i 2009. godine u magazinu Hour Detroit. Primio je i mnoge nagrade i priznanja.

I kako je takav lekar mogao toliko da se razlikuje od realnosti?

Možda zbog još jedne prevare: lažno dodeljivanje medicinskih nagrada i priznanja.

Razne organizacije za dodeljivanje medicinskih nagrada među najboljim lekarima sadrže doktore sa ozbiljnim kriminalnim dosijeom, a to nije iznenađenje jer te nagrade mogu da se kupe za cenu od oko 1.500 dolara pa do 10.000 dolara

Efekti prevare su sasvim očigledni, pošto pacijenti biraju svog doktora na osnovu renomea i nagrada. Na nesreću za Fatine pacijente, jedino u čemu je njihov lekar bio najbolji je bilo laganje, stvaranje novca i ubijanje.

Scroll to top