BalkansPress

Dobro došli!

Osporavani i problematični višenamenski borbeni avion američke avijacije F-35, konačno je opravdao stotine milijardi dolara uloženih u ovaj projekat i, barem za sada, utišao kritike.

F-35A je prvi put poleteo 2006. godine, a nakon godina razvoja, testiranja i više od 400 milijardi dolara koje su dosad ukupno utrošene u program, 2015. godine je F-35B ušao u sastav Mornaričke pešadije SAD-a, dok je godinu dana kasnije F-35A ušao u sastav Vazdušnih snaga Amerike, a kasnije i nekih drugih država poput Izraela i Australije.

 

Ali, put prema operativnoj sposobnosti bio je posut problemima i prekoračenjem ionako megalomanskog budžeta - ljudi u "Lokhid Martinu" su tako morali da rešavaju probleme sa požarima na motorima, rušenjem softwera, a nedavno se pojavio i problem s dovodom kiseonika zbog kojeg je prizemljena eskadrila u Arizoni.

Ove nedelje je F-35 dobio novu priliku da utiša deo kritika demonstracijom na "Pariz Er Šou" koji tradicionalno okuplja veliki broj proizvođača i potencijalnih kupaca iz sveta civilne i vojne avioindustrije. Tako je u ponedeljak pred okupljenim posetiocima i kamerama F-35A pružio retki uvid u deo svojih mogućnosti, piše "Jutarnji.hr".

 

- Nakon 10 godina od prvog leta, iskoristićemo prvu mogućnost da demonstriramo mogućnosti i manevarske sposobnosti F-35 i srušićemo godine dezinformacija o sposobnostima ovog aviona - rekao je test-pilot "Lokhid Martina" Bili Flin pre poletanja, a prenio je "Aviation Week".

(Informer)

Scroll to top