BalkansPress

Dobro došli!

Gotovo deset godina posle prvog leta, višenamenski borbeni avion „F-35 Lajtning“ napokon je spreman za borbene misije, saopštile su vazdušne snage SAD-a.

Ova odluka stiže godinu dana nakon što su Američki marinci objavili da je njihova eskadrila F-35 spremna za borbu.

Celi program razvoja ovog aviona, započet 2001. godine, do danas je koštao oko 400 milijardi dolara, a procenjuje se da će do kraja svoje službe (oko 2070.) američkim poreskim obveznicima iz džepa izbiti milijardu i po dolara. Bez imalo sumnje reč je o najskupljem vojnom programu u istoriji.

 

Vazdušne snage SAD-a planiraju da kupe 1.763 F-35 letelica koje će činiti okosnicu američke ratne avijacije u narednim decenijama.

Osim za SAD, proizvođač „Lockheed Martin“ ovaj ultra-skupi avion proizvodi i za deset drugih zemalja koje su ga naručile – Veliku Britaniju, Australiju, Norvešku, Italiju, Tursku, Dansku, Holandiju, Izrael, Južnu Koreju i Japan.

Neke od tih država, poput Britanije i Izraela, već su dobile prve modele.

„Odluka vazdušnih snaga SAD-a da prvih 15 F-35-ica proglasi spremnim za borbu šalje moćnu poruku američkim prijateljima i neprijateljima“, rekao je general na čelu programa, Kris Bogdan.

S druge strane, reč je i o programu koji je kasnio više od sedam godina, prekoračio budžet za 70 odsto i bio meta kritika vojnih stručnjaka, pilota i političara, među kojima se ističe bivši kandidat za predsednika SAD-a, ujedno i vijetnamski veteran, DŽon Mekejn koji ga je nazvao „skandalom i tragedijom“.

 

Uprkos tome, proizvođač i neki američki generali insistiraju da se radi o najboljem i najsavremenijem ratnom avionu na svetu, koji je tokom borbenih simulacija „srušio“ sve lovce koji su mu suprotstavljeni, a sam nije pretrpeo gubitke.

Mnogi su skeptični prema tim tvrdnjama s obzirom na probleme koji su godinama mučili F-35, počevši od softvera za radar do prevrućeg motora koji poništava „Stelt“ tehnologiju kojim bi avion trebalo da učiniti „nevidljivim“ za protivnika.

Pre nekoliko godina čak su se pojavile i priče da su se stare F-16 pokazale mnogo bolje na testovima od njihovog naslednika. Sudeći po poslednjim izjavama iz Vazdušnih snaga, ove su greške u međuvremenu ispravljene.

F-35 dolazi u tri različite varijante, a današnja cena mu se kreće od 98 miliona dolara za najjeftiniju (F-35A) do 116 miliona za najskuplju (F-35C). Pentagon je nedavno objavio da im je namera da smanje cenu po modelu za 15 miliona dolara u naredne tri godine.

 

Scroll to top