BalkansPress

Dobro došli!

Ruska avijacija razvija borbene avione šeste generacije! Ovu informaciju potvrdio je i glavnokomandujući ruske avijacije Viktor Bondarev, koji je za "Rusku gazetu" izjavio da se, paralelno, pripremaju bespilotna i klasična varijanta.

Da bi neki avion nosio “titulu” šeste generacije mora da ispuni niz zahteva. Od ovih borbenih letelica budućnosti se očekuje da izvršavaju zadatke bez pilota, lete brže od zvuka, budu “nevidljivi” i imaju najbolje manevarske sposobnosti.

- Nove lovce razvijamo u zemlji i u inostranstvu. Imamo odlične projektantske biroe i avio industriju. Mislim da lovci šeste generacije za nas nisu daleko - izjavio je general-pukovnik Bondarev, komandant ruskih vazdušno-kosmičkih snaga.

Ranije je potpredsednik ruske vlade Dmitrij Rogozin izjavio da je Kompanija “Suhoj” završila prve nacrte nove letelice i da je pitanje spoljašnjeg izgleda već rešeno. Oni će, najčešće, leteti bez pilota, u formaciji od šest letelica i biće naoružani elektromagnetnim topovima. Već su razvijeni mlazni i raketni motori koji će omogućavati da lovac po potrebi napušta zemljinu atmosferu. Piloti će preuzimati komandu isključivo u složenim taktičkim situacijama.

Planirano je da novi ruski lovci počnu da se koriste 2025. godine.

Američka vojska je započela razvoj svojih lovaca šeste generacije 2012. godine, a njihov debi se očekuje 2028.

 

(Novosti.rs)

Scroll to top