BalkansPress

Dobro došli!

Srbin Miomir Dobrivoj Čizmaš predsednik je rumunske opštine Fenj i neverovatno likom podseća na Srećka Šojića, poznatog junaka filmova “Tesna koža” i “Bela lađa”.

Ponekad mu zasmeta

Čizmaš, koji je od 2006. na vlasti u Fenju, mestašcu u rumunskom Banatu na granici sa Srbijom, kaže da mu uglavnom smeta to što ga svi porede s Šojićem. Ipak, on priznaje da ponekad pomišlja da obrije brkove samo da bi izgledao drugačije od kultnog lika iz srpskih filmova.

“Gledao sam sve delove “Tesne kože” i znam vrlo dobro ko je Srećko Šojić. Ljudi mi stalno prilaze i govore da veoma ličim na njega, pa me to ponekad malo i umara”, kaže Čizmaš.

 

Uprkos tome što likom neverovatno podseća na filmskog junaka, Čizmaš tvrdi da nema nikakvih karakternih sličnosti sa Šojićem, bahatim direktorom društvenog preduzeća koji uživa u novcu, hrani i ženama. Predsednik Fenja, koji se nalazi u okrugu Timiš, naglašava da se za razliku od Šojića on trudi da bude korektan prema svih1.733 žitelja svoje opštine na kojoj živi oko 10 odsto Srba.

Često dolazi u Srbiju

“Manjine u Fenju žive odlično, imaju sva prava kao i Rumuni, koji su većina. Pored Srba ima i oko 15 odsto Mađara. Svi odlično funkcionišemo“, ističe Čizmaš, inače tehnolog po struci.

Iako je rođen u Rumuniji on odlično govori srpski jezik i bez obzira na to što ga u našoj zemlji više nego u Rumuniji porede s filmskom likom, često dolazi u Srbiju.

“Poreklom sam Srbin, zato imam srpsko ime. Moja prababa sa majčine strane je Srpkinja, a sa očeve strane imam rodbinu u Zrenjaninu. Takođe, imam rođake i u selu Jaša Tomić i Konak u opštini Sečanj. Volim Srbiju jer se tu osećam kao kod kuće”, zaključuje Čizmaš.

FacebookTwitterLinkedin
Pin It

Scroll to top