BalkansPress

Dobro došli!

Kapilarna korupcija - taj izraz idealno ilustruje pojavu koju su otkrila i ponovo u fokus javnosti smestila hapšenja po gradovima i varošima širom Srbije u prvoj polovini 2017. godine.

Od Vlasotinca do Plandišta 28 lokalnih funkcionera i njihovih ćata pohapšeno je, privedeno ili prijavljeno u tri odvojene akcije MUP od početka godine zbog raznoraznih korupcionaških afera. Reč je o hapšenjima u okviru akcije "Pluton 2", iz marta ove godine, te akcije "Signal" s početka juna i ovonedeljno hapšenje osmorice Valjevaca zbog niza korupcija i zloupotreba službenih položaja.

 

U prvi mah pažnju javnosti izazvao je obim akcija, s obzirom na to da je više od 100 ljudi u kratkom periodu dospelo pod lupu policije. I šteta koja je po državu pričinjena nije naivna: reč je o više od četiri milijarde dinara. Ipak, ono što najviše brine je priroda krivičnih dela i profil njihovih počinilaca. Izveštaji o hapšenjima, naime, pokazuju da perjanice ovih afera nisu tajkuni ni prevejani igrači s one strane zakona (izuzetak predstavljaju krivične prijave protiv propalog biznismena Miroslava Bogićevića i Šarićevog ortaka Mileta Jerkovića), već lokalni funkcioneri i njihovi službenici. Stiče se utisak da su osumnjičeni bili zatečeni hapšenjima i privođenjima - kao da uopšte nemaju svest o tome da su "sitne usluge", "prijateljska pomaganja" i povremeni "pokloni" zapravo udžbenički primer korupcije.

Sada ostaje da se vidi koliko će pohapšenih i prijavljenih dočekati pravosnažne presude: tek tada kada se procesi okončaju, moći ćemo da govorimo o pravom udaru na korupcionaški mentalitet Srbije.

*Foto: RAS / RAS Srbija

Hapsite, ali menjajte i zakone!

Premda nužan deo borbe, korupciju iz društva neće iskoreniti samo policijske akcije, ukazuju eksperti sa kojima je "Blic" razgovarao na ovu temu.

Nemanja Nenadić, programski direktor organizacije "Transparentnost Srbija", ukazuje na to da ovakva hapšenja ne smeju biti presedan.

- Poenta je u doslednosti: ako pohapsite lokalne čelnike u jednom mestu, takav princip rada morate sprovoditi neselektivno, svuda. Logično, ako policija i drugi organi otkriju zloupotrebe u jednom gradu, nema nikakvog razloga da takve zloupotrebe ne postoje i u drugim mestima. Osim doslednosti, potrebno je i da kontinuirano učimo na prethodnim iskustvima i na taj način podižemo svest o oblicima korupcije i načinima na koje bi trebalo da se protiv nje borimo - kaže Nenadić.

Pod ruku sa akcijama policije moraju ići i promene institucionalnog okvira, naglašava direktor "Transparentnosti", a sa njim se slaže i Jelisaveta Vasilić, članica Saveta za borbu protiv korupcije.

- Naravno da su hapšenja deo borbe protiv korupcije, i u tom smislu ih pozdravljam. Ipak, Evropska komisija godinama insistira, na primer, na rešavanju pitanja 24 sporne privatizacije na koje Savet odavno ukazuje. Na tom planu nismo učinili gotovo ništa! Zatim, a ovo je posebno važno, mi moramo da radimo na podizanju svesti u Skupštini da se ne donose koruptivni zakoni, zakoni koji dozvoljavaju korupciju u određenoj meri ili ne predviđaju propisane sankcije za one koji ih krše. Konačno, moćnici - finansijski ili politički, lokalni ili državni - moraju da vide da im zloupotreba moći neće proći - ističe Vasilićeva.

 

U Srbiji sve ima cenu

Mito u Srbiji zaživeo je kao mehanizam kojim, kao što se može videti iz priloženog teksta, službenici javnog sektora naplaćuju sve ono što misle da im pravom pripada. Dogovara se sa prijateljima za svaki dinar koji može da se provuče ispod žita, a koliko je korupcija raširena i koliko se sa njom još oštrije moraju boriti sve institucije, govori i to što su građani maltene navikli da plate za sve što im inače pravom pripada.

U Srbiji sve ima cenu: operacija kuka, dvojka srednjoškolcu, prekoračenje brzine... Mito radi kao nikad.

Beograd: Gradske lokale dali džabe

Tri radnika Agencije za poslovni prostor Gradske uprave Beograda prijavljena su zbog zloupotrebe službenog položaja u akciji "Pluton 2". Sumnja se da oni od marta 2010. godine namerno nisu sačinjavali račune za izdavanja poslovnog prostora za pojedina preduzeća, čime su njihovim vlasnicima omogućili da ne plaćaju gradu zakupninu. Na ovaj način oštetili su budžet Beograda za čak 131.592.648 dinara.

Valjevo: Uhapšen sa kovertom

Načelnik Gradske uprave Valjeva Aleksandar Vujić Subotić (34) uhapšen je ove srede prilikom preuzimanja mita. Lisice su mu stavljene dok je primao novac (nekoliko stotina hiljada dinara) od R. Đ., direktora SZTR "Fiskal", koji mu je davao mito kao nadoknadu za sproveden postupak fiktivne javne nabavke. Policija je uhapsila ukupno osam osoba (troje zaposlenih u Gradskoj upravi) zbog godinu dana dugih mešetarenja sa javnim nabavkama.

 

Plandište: Nestale pare za kanalizaciju

Bivši funkcioner opštine Plandište Zoran Vorkapić i još četiri osobe privedene su zbog sumnje da su prilikom izgradnje kanalizacione mreže pribavili korist od skoro 35 milona dinara jer radovi nisu bili izvedeni, a materijal nije bio utrošen. Pored Vorkapića, zbog sumnje da su počinili krivično delo zloupotreba službenog položaja, saslušani su i D. D. i M. V, direktori firme "Napredak" iz Plandišta, te izvođač radova.

Bajina bašta: Cement za prijatelja

Funkcioneri opštine Radomir Filipović i Dušan Glišić privedeni su zbog sumnje da su iz kriznog štaba dali 11,7 tona cementa jednoj osobi iz Rogačice.

Bojnik: Izgradnja hale u magli

Protiv Ivana Stojanovića, bivšeg funkcionera opštine, podneta je krivična prijava zbog koruptivnog ugovora za izgradnju sportske hale u tom mestu.

Petrovac: Milioni za fudbal

Bivši predsednik opštine Radiša Dragojević prijavljen je sa dvojicom saradnika zbog zloupotrebe položaja, jer je uticao na tri osobe da donesu nelegalne odluke. Sumnja se da je Dragojević koristio svoj službeni položaj da bi izdejstvovao 14.900.000 dinara za FK Nova sloga, a preduzeću "Srmeks" iz Petrovca 3.662.400 dinara. Osim Dragojevića, za ista krivična dela prijavljeni su i njegovi saučesnici koji su bili direktori ili druga odgovorna lica u "Slogi" i Direkciji za izgradnju.

 

Niš: EU fondovi - privatni džepovi

Boban Džunić (49), nekadašnji predsednik opštine Palilula a sadašnji direktor "Elektrodistribucije Niš", uhapšen je zbog sumnje da je 2013. i 2014. godine uzeo 2.930.000 dinara za promotivni materijala za projekat "Livinggreen", finansiran iz IPA fondova, a koji nikada nije realizovan. Džunić i ostalo četvoro uključenih u slučaj pribavili su ovaj novac uz falsifikovanje dokumentacije u postupku javne nabavke promotivnog materijala.

Vlasotince: Šta će nam tender za siću?

Protiv Zorana Todorovića, predsednika opštine Vlasotince, podneta je krivična prijava zbog sumnje da je bez tendera dao posao sređivanja baze podataka poreske službe u toj opštini Centru za izradu baze podataka "Identiko" i namestio im posao vredan 480.000 dinara iz budžeta opštine. Predsednik opštine odlučio je da zanemari zakon i ne raspiše tender, iako je takav proces nužan u takozvanim nabavkama manje vrednosti.

Mito u sudovima

I pravosuđe da dođe na red

Iako je borba protiv korupcije jedan od prvih i najvažnijih uslova za pridruživanje EU, Srbiji je prethodnih godina upadljivo falilo presuda za zloupotrebe službenih položaja i primanje mita. Pravosuđe je naročito bilo potpuna misterija u kontekstu korupcije. Taj trend je, međutim, počeo da se menja, pa samo u poslednjih godinu dana imamo tri slučaja u kojima su dvojica sudija i tužilac izvedeni na optuženičku klupu zbog zloupotrebe položaja. Najpre slučaj hapšenja sudije beogradskog Višeg suda Branislava Blažića i potom pravosnažna presuda na godinu dana kućnog zatvora zbog trgovine uticajem (jer je uticao da se donese povoljna odluka po vanrednom pravnom leku u slučaju Đorđa Matića), postao je prvi posle niza godina u kojem je jedan sudija oglašen krivim. Potom, čačanski sudija Miodrag Plazinić (poznatiji pod nadimkom "sudija 200 evra"), prethodno hapšen u akciji "Skener", osuđen je krajem prošle godine na dve godine zatvora zbog primanja mita. Konačno, Specijalni sud će 28. juna doneti presudu protiv novopazarskog osnovnog tužioca Radanka Lojanice za zloupotrebu položaja. Sličnih presuda protiv tužilaca u Srbiji do sada nije bilo, pa bi ovo mogao biti svojevrsni presedan.

(Blic.rs)

Scroll to top