BalkansPress

Dobro došli!

Bivši srpski ministar i guverner NBS-a Mlađan Dinkić zajedno sa počasnim predsednikom Socijalističke parije Srbije Milutinom Mrkonjićem sastao se s albanskim biznismenom Taipom Sadikajem u bašti poznatog stranog hotela u Beogradu.

Njih trojica su se, prema našim saznanjima, u razgovoru zadržali duže od sat vremena, a tema su bili zajednički poslovi od Slovenije, preko Srbije, pa do Kosova. Prema svemu sudeći, Mrkonjić je bio posrednik koji je spojio Dinkića sa Sadikajem.

 

Dinkić, koji je trenutno član upravnog odbora ruske „Sber banke“, prema našim saznanjima, izrazio je zainteresovanost za poslovnu saradnju sa Sadikajem, ali se plaši na kakvu će reakciju naići u moćnim albanskim porodicama, koje drže šoping-molove na Kosovu.

Sadikaj ugovara sa Dinkićem gradnju šoping-molova na Kosovu

*Sadikaj ugovara sa Dinkićem gradnju šoping-molova na Kosovu, Foto: Alo!

Pored toga, Dinkića je za eventualni ulazak u posao zanimala i kupovna moć kosovskog stanovništva, na šta mu je Albanac odgovorio da je ona dobra i da je reč o tržištu vrednom pola milijarde evra. Sadikaj je, kako saznajemo, pozvao Dinkića da dođe kod njega na Kosovo da bi se i lično uverio čime albanski biznismen tamo raspolaže.

 

Kako saznajemo, bilo je reči i o saradnji na teritoriji Slovenije, gde je Sadikaj vlasnik velike kompanije. Tokom razgovora ove trojke, kako saznajemo, spominjani su i pojedini ruski biznismeni, kao i problem „Agrokora“, ali i srpski tajkun Miroslav Mišković.

Mrkonjić i Sadikaj

*Mrkonjić i Sadikaj, Foto: Alo!

U jednom trenutku Sadikaj je pomenuo i bliske veze Slovenije sa Kosovom i pomoć koju je tada imala od slovenačke tajne službe, ali da su kosovski biznismeni „banditi“ da i nemaju jake veze sa stranim bankama, u čemu bi im Dinkić bio od velike pomoći. Pored gradnje šoping-molova na Kosovu, deo razgovora odnosio se i na projekte stanogradnje u Sloveniji, za šta se Dinkić mnogo više zainteresovao jer se plaši da bi njegov odlazak na Kosovo mogao isplivati u javnost.

Nova istraga

Kako je „Alo!“ već pisao, prošle godine je pokrenuta nova istraga protiv Dinkića zbog prodaje zlata iz državnih rezervi, kao i slučaja „Nacionalna štedionica“. - Pojavili su se novi dokazi protiv nekadašnjih funkcionera za ta dva slučaja, kojima je nemerljivo oštećen državni budžet, i zbog toga je pokrenuta nova istraga. O drugim detaljima za sada je prerano govoriti - kazao nam je naš izvor.

(Izvor: Alo.rs)

Scroll to top