BalkansPress

Dobro došli!

U saradnji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Beogradu, uhapsili su Mirjanu Menković (60), direktorku Etnografskog muzeja u Beogradu, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivična dela zloupotreba službenog položaja i zloupotreba u vezi sa javnim nabavkama.

 

Mirjana je već široj javnosti postala poznata nakon skandala kada je organizovala svadbeno fotografisanje svog sina upravo u Etnografskom muzeju, među eksponatima kulturnog nasleđa koji su vekovima unazad prikupljani i čuvani.

Menkovićeva je svom sinu i snaji dozvolila da se sa gostima fotografišu među eksponatima, da ih uzimaju u ruke, i ispijaju pića među jako vrednim eksponatima i time rizikuju da ih oštete. 

Na fotografijama se jasno vidi da svatovi kako se svatovi provode u Etnografskom muzeju i koriste muzejske eksponate dok se fotografišu.

Svadbeno fotografisanje sina i snaje uhapšene direktorke u Etnografskom muzeju

Svadbeno fotografisanje sina i snaje uhapšene direktorke u Etnografskom muzeju

*Foto: Promo 

Javnost se tada "digla na noge", građani Srbije su insistirali da znaju koliko je eksponata oštećeno prilikom ove proslave? Koliko dana zbog ovoga nije radio Etnografski muzej? Ko je platio ovu proslavu i koliko i ko je i sa kojim pravom sve ovo dozvolio?

Menkovićeva se u prvi mah nije javljala na pozive novinara, da bi se nekoliko dana kasnije javila i rekla da je u u evropskoj muzejskoj praksi uobičajeno iznajmljivanje i korišćenje muzejskih prostora za prigodna događanja, poslovna i privatna.

Uhapšeni su, takođe, i Ž.M. (1969), odgovorno lice preduzetničke radnje "Home art", R.D. (1969), odgovorno lice Omladinske zadruge "Gaudeamus", P.M. (1984), odgovorno lice Agencije za komunikaciju i odnose sa javnošću "New Rey", i I.Š. (1984), odgovorno lice Agencije za kancelarijsko-administrativne poslove "Sebastian MBI", koji se sumnjiče za krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica.

Krivična prijava biće podneta protiv još jedne osobe (1958), koja se tereti za zloupotrebe u vezi sa javnim nabavkama u saizvršilaštvu.

 

Izvršenjem ovih krivičnih dela, kako se sumnja, Etnografski muzej u Beogradu oštećen je za više od 14 miliona dinara.

Postoje osnovi sumnje da je M.M. krivično delo zloupotreba službenog položaja izvršila od avgusta 2014. godine do danas, tako što je davala naloge službi računovodstva da sa računa Etnografskog muzeja vrše uplate na račune navedenih preduzeća iako nije postojala poslovna saradnja sa njima.

Pre toga, odgovorna lica ovih preduzeća su, iskorišćavanjem svojih ovlašćenja, izdavala fakture neistinitog sadržaja Etnografskom muzeju, kako bi M.M. imala osnov za plaćanje sa računa muzeja.

Nakon toga, odgovorna lica ovih preduzeća podizala su novac sa računa i u gotovini ga predavala službi računovodstva Etnografskog muzeja, zadržavajući pritom proviziju za sebe.

*Foto: etnografskimuzej.rs / Promo 

Od provizije "Home art" je ostvario dobit u iznosu od 777.958 dinara, "Gaudeamus" u iznosu od 956.887 dinara, "New Rey" 185.822 dinara i "Sebastian MBI" 52.970 dinara.

M.M. je, kako se sumnja, potom davala naloge službi računovodstva da novac isplaćuje većem broju osoba, čime je Etnografski muzej oštetila za 13.678.898 dinara.

Takođe, sumnja se da je M.M. u saizvršilaštvu sa 59-godišnjom ženom, u periodu od 7. juna do kraja decembra 2016. godine, izvršila i krivično delo zloupotreba u vezi sa javnim nabavkama.

Kako je jedina imala informaciju o projektovanoj ceni za javnu nabavku usluga, M.M. je dala nalog radniku za javne nabavke Etnografskog muzeja da osumnjičenoj mejlom dostavi podatke o javnoj nabavci usluga u postupku javne nabavke male vrednosti narudžbenicom, čija je procenjena vrednost iznosila 492.000 dinara.

Nakon što su se na javnoj nabavci javila tri pravna lica, izabrana je agencija čiji je vlasnik sin osumnjičene žene, koji je dostavio ponudu samo za dve hiljade manju od procenjene vrednosti.

Pošto Etnografski muzej nije imao potrebu za angažovanjem ovakve vrste, oštećen je za iznos od 490.000 dinara, za koliko je izabrana agencija ostvarila imovinsku korist.

Petoro osumnjičenih, uz krivične prijave, biće privedeno Tužilaštvu za organizovani kriminal.

(BalkansPress / Blic.rs)

Scroll to top