BalkansPress

Dobro došli!

Master plan za Univerzijadu izradio je za 30.000 evra srpski stručnjak Srđan Bošković, a ne EUSA za 572.000 evra, kako tvrdi ministar Udovičić, saznaje „Blic“.

Do ovih informacija došli smo iz izvora bliskih policiji, koja se intenzivno bavi slučajem prebacivanja i trošenja 143 miliona dinara državnih para na račun fantomskog preduzeća „Evropske univerzitetske igre 2020.“, koje je smenjeni predsednik Univerzitetskog sportskog saveza Srbije (USSS) Siniša Jasnić formirao falsifikovanim dokumentima.

 

Od tih para, koje je ministar sporta Vanja Udovičić iz budžetskih rezervi prebacio 11. oktobra prošle godine na račun te nelegalno formirane firme za tehničku pripremu Univerzijade u Beogradu, 572.000 evra je navodno plaćeno Evropskoj univerzitetskoj sportskoj asocijaciji (EUSA) za izradu master plana. Međutim, u finansijskom izveštaju ove evropske sportske asocijacije akademaca nema ni traga ni glasa ni od ovog dokumenta, ali ni od para poreskih obveznika Srbije. Razlog što novac nije evidentiran, kako stoji u finansijskom izveštaju, jeste to što EUSA nije izradila master plan već je samo asistirala Beogradu, pa nije ni prihodovala po tom osnovu.

Sve ove transakcije izazvale su sumnju i delegata Skupštine u EUSA da je reč o međunarodnoj aferi pranja novca, u koju su umešani i čelnici njihove organizacije. Zato je nemački delegat tražio u Madridu da mu se objasni šta je Srbija platila i gde je taj novac evidentiran u finansijskom izveštaju. Na iznenađenje svih, generalni sekretar te organizacije Matijaž Pečovnik izlazi sa verzijom koja je suprotna onome što piše u dokumentu, ali i onome što tvrdi srpski ministar sporta. Po toj verziji, EUSA je za pomoć u izradi master plana naplatila Srbiji samo 60 odsto od 572.000 evra, a ostalo će na njihov račun leći kada se master plan uruči Udovičiću.

*FOTO: RAS SRBIJA

Izvor „Blica“ iz istrage tvrdi da sve ove nesuvisle izjave srpskih i EUSA zvaničnika ukazuju da u ovoj aferi ima elemenata međunarodnog pranja novca, a osnov za sumnju dodatno im je dao i iskaz Srđana Boškovića, srpskog stručnjaka koji je izradio master plan.

- Reč je o čoveku koji je za sve te mutne radnje saznao iz „Blica“, nakon čega je utvrdio da se neko gadno igra i sa njim i sa državnim parama. On je došao u policiju sa svojim advokatom i dao izjavu u kojoj tvrdi da mu je Siniša Jasnić ponudio da uradi master plan za Univerzijadu u Beogradu. Dogovorili su se da cena te usluge bude 30.000 evra i da će mu taj novac biti isplaćen preko EUSA, kojoj će se novac prebaciti. On je plan dostavio Jasniću, ali novac nije dobio, a obrazloženje je bilo da postoje neke tehničke prepreke, koje treba do sredine maja da budu prevaziđene. Bošković tvrdi da nije imao sumnju da će mu se novac isplatiti sve dok u štampi nije pročitao šta se dešava i koja suma je u pitanju. Tada je odlučio da sve prijavi policiji, a kao dokaz za svoje tvrdnje priložio je master plan koji je uradio, ali i drugu dokumentaciju, uključujući i prepisku mejlovima sa EUSA - navodi naš sagovornik.

 

„Blic“ je pokušao da svoja saznanja proveri i kod tvorca master plana Srđana Boškovića. On nije želeo ni da potvrdi, ni da demantuje naše informacije.

- Ne želim u novinama da pričam o svojim klijentima. To sam uradio tamo gde je mesto - rekao je Bošković.

U aferu uključeni i zvaničnici EUSA

Nakon iskaza u policiji Srđana Boškovića, koji je uradio master plan, ceo slučaj je dobio novu dimenziju.

- Sve je krenulo od krivične prijave za falsifikovanje dokumenata za formiranje firme „Evropske univerzitetske igre 2020.“ protiv Siniše Jasnića. Ali sada slučaj poprima dimenzije međunarodne afere u koju su, pored srpskih zvaničnika, uključena i dvojica čelnika EUSA. Sa dokazima kojima se sada raspolaže, postoje indicije da je neko zloupotrebio svoju funkciju i da je nenamenski potrošeno bar 572.000 evra državnog novca, a kako stvari stoje, svi tragovi vode ka Vanji Udovičiću i Siniši Jasniću - objašnjava izvor „Blica“.

(Izvor: Blic.rs)

Scroll to top