BalkansPress

Dobro došli!

Vlada Makedonije proglasila je vanrednu situaciju na južnom i severnom delu granice zbog povećanog talasa migranata, što otvara mogućnost angažovanja makedonske vojske, saopštio je danas portparol MUP-a Ivo Kotevski. Agencije javljaju da su specijalne jedinice već na terenu.

Kotevski je na konferenciji za novinare rekao da međuinstitucionalno koordinaciono telo svakodnevno prati stanje sa ilegalnim migrantima koji nameravaju da uđu na teritoriju Makedonije iz susedne Grčke i u skladu s tim prave analize radi spremnosti da odgovori na svaki mogući način.

 

 

 Kotevski je objasnio da je zbog povećanog pritiska na južnu granicu i sve veći intenzitet tranzita preko tzv. balkanskog migracionog koridora bilo procenjeno da je potrebna dodatna povećana i efikasnija kontrola graničnog pojasa gde su registrovani masovni ilegalni prolasci sa grčke strane.

"Očekujemo da će angažovanje vojske dati rezultate u dva pravca. Prvo, da se poveća bezbednost i spokoj lokalnog stanovništva i drugo, da se obezbedi sveobuhvatniji pristup u tretmanu lica koja su izrazila nameru da zatraže azil u

Republici Makedoniji u skladu sa kapacitetima i preporukama konvencija čiji je potpisnik i Republika Makedonija a koje se trudimo da dosledno poštujemo", rekao je Kotevski.

Kotevski je na konferenciji za novinare rekao da medjuinstitucionalno koordinaciono telo svakodnevno prati stanje sa ilegalnim migrantima koji nameravaju da udju na teritoriju Makedonije iz susedne Grčke i u skladu s tim prave analize radi spremnosti da odgovori na svaki mogući način.


On je objasnio da je zbog povećanog pritiska na južnu granicu i sve veći intenzitet tranzita preko tzv. balkanskog migracionog koridora bilo procenjeno da je potrebna dodatna povećana i efikasnija kontrola graničnog pojasa gde su registrovani masovni ilegalni prolasci sa grčke strane.

On je naglasio da će za postupanje prema odluci vlade biti formiran glavni štab pri Centru za upravljanje kriznim situacijama koji treba da pripremi akcioni plan i da realizuje predviđene aktivnosti.


Ovaj portal je javio i da su na granici ka Grckoj već postavljene specijalne vojne i policijske snage koje kontrolisu stanje u graničnom pojasu.

Iz minuta u minut migranti osvajaju po metar prostora kako bi ušli u zemlju.

Veliki je broj mladih, starosti od 20 do 30 godina koji, kako su prijavili žele da odu u EU.

 

 

Niko od Srba nije kontaktirao ambasadu

Ambasadorka Srbije u Makedoniji Dušanka Divjak-Tomić izjavila je povodom pojačanih mera bezbednosti na makedonsko-grčkoj granici zbog migrantske krize da ambasada Srbije nema informacije da je iko od srpskih državljana koji kroz Makedoniju idu u Grčku ili se vraćaju iz te zemlje na granici imao problema.

"Nemamo informacije da je bilo ko imao problema. Čak i na graničnim prelazima, migranti su neprimetni, oni se prevoze autobusima i drugim sredstvima do Đevđelije, do voza. Imamo čak neke kolege koje su ovih dana bile na odmoru i niko nije primetio nikakve probleme," rekla je ambasadorka u telefonskoj izjavi Tanjugu.

Ona se ogradila da još nema najsvežije informacije o novonastaloj situaciji ali je izrazila uverenje da bi se naši građani sigurno javili ambasdi da imaju problema.

"Mislim da je put prohodan, jer ni do sada nije bilo problema," navela je ona.

Specijalci na terenu

Više od 4.000 migranata blokiralo je danas međunarodnu prugu Solun-Skoplje kod Đevđelije,U izveštajima se terena se navodi da u bezgraničnom prostoru najmanje 3.000 izbeglica čeka da uđe u Makedoniju, a očekuje se i povećanje tog broja.
TV Plusinfo tvrdi da su granični prelazi između Makedonije i Grčke zatvoreni za izbeglice, te da su duž graničnog prelaza raspoređeni specijalci kako bi kontrolisali situaciju.

 

(Izvor: Blic.rs)

Scroll to top