BalkansPress

Dobro došli!

U slovenačkom tranzitnom centru u Šentilju i večeras je bilo haotično – izbeglice su probile ogradu, a policija pokušava da ih zaustavi, javili su hrvatski mediji.

Među izbeglicama ima dosta majki sa decom, naveo je HRT Pre nego što je probijena ograda, policajac je ljudima koji su krenuli na ogradu vikao na engleskom jeziku „Ovde ima beba, prestanite da se gurate!“.

Kako se navodi, policija je uspela da smiri situaciju. Prema navodima portala Index.hr, u Šentilju se nalazi 3.500 ljudi, a propuštanje teče veoma sporo.

Ranije danas u Šentilju, na granici s Austrijom, izbila je tuča među izbeglicama. Do tuče je došlo u redu u kojem hiljade ljudi satima na hladnom vremenu čekaju da pređu u Austriju, a puštaju se samo u manjim grupama.

 

 

Broj migranata i izbeglica koji su u zadnje dve nedelje ušli u Sloveniju prešao je 100.000.

istarka unutrašnjih poslova Slovenije Vesna Đerkeš Žnidar izjavila je da je do popodnevnih sati u tu zemlju ušlo oko 6.400 izbeglica, kao i da se još dva voza očekuju iz Hrvatske.

Žnidar je, na konferenciji za novinare posle sednice vlade, rekla da su na sastanku razmatrane mere kojima bi se ograničila ilegalna migracija.

Ona nije navela detalje, ali je kazala da se na listi nalaze i „najrestriktivnije mere“, prenela je slovenačka agencija STA.

Žnidar je navela da Slovenija ulaže maksimalne napore da bi se zaštitile granice Šengena, kao i da je njena zemlja prva na balkanskoj ruti koja pokušava da uspori priliv izbeglica.

Ona je to nazvala neprihvatljivim, s obzirom da pre Slovenije na balkanskoj ruti postoje dve druge zemlje članice EU.

Prema podacima slovenačke policije, Austrija je do popodnevnih sati prihvatila oko 7.000 ljudi, kao i da je na putu voz sa 600 izbeglica.

(Izvor: Tanjug | Video: Al Jazeera Balkans, RT)

Scroll to top