BalkansPress

Dobro došli!

Ministri kritikovali Vulina jer dovodi u zabludu premijera Vučića da dobro rukovodi izbegličkom krizom.

– Vlada Srbije počela je da sprovodi tajni plan za opremanje više desetina lokacija za duži smeštaj izbeglica na najmanje petnaest lokacija, saznaje Danas iz diplomatskih izvora. Kako su nam preneli naši sagovornici, reč je o vojnim lokacijama, odnosno najmanje 15 bivših kasarni, a plan se sprovodi u tajnosti kako bi se izbeglo uzbunjivanje građana, preciznije – negativna reakcija javnosti.

S druge strane, kako Danas saznaje od izvora bliskih Vladi Srbije, na prošlonedeljnoj sednici izašlo je na videlo nezadovoljstvo radom ministra Aleksandra Vulina, koji je u Vladi zadužen za probleme migranata.

 

 

„Na sednici Vlade Srbije prošle sedmice više ministara izrazilo je nezadovoljstvo radom Aleksandra Vulina povodom toga kako on obavlja dužnost koordinatora Radne grupe za rešavanje problema mešovitih migracionih tokova. Primedbe su se odnosile na to kako ministar za rad rukovodi načinima za rešavanje izbegličke krize. Više članova vlade smatra da je Vulin potpuno doveo u zabludu premijera Aleksandra Vučića kako telo kojim rukovodi na pravi način pomaže izbeglicama i čine korake za predupređenje novonastalih problema. Dakle, na sednici Vlade uglavnom su se čula drugačija mišljenja od tog“, napominju izvori Danasa.

Diplomatski izvori, zaduženi za pomoć Srbiji u rešavanju problema sa izbeglicama, ističu za Danas da Vlada Srbije planira da u narednom periodu prihvati 12.000 izbeglica, što je za EU nedovoljan broj, odnosno evropski zvaničnici tražiće od Srbije da prihvati mnogo više.

MNOGO VIŠE IZBEGLICA - Problem će nastati u tome što vlada planira da smesti 12.000 izbeglica a EU će tražiti mnogo više, tvrde diplomatski izvori Danasa.
*Vučić poručio iz Moskve: Katastrofična predviđanja su glupost.

„Srbija je krenula da sprovodi tajni plan za opremanje više desetina lokacija za duži smeštaj izbeglica na najmanje 15 lokacija. Na najmanje 15 vojnih lokacija, uglavnom bivših kasarni, biće smeštene izbeglice. Vlada Srbije to čini tajno zbog eventualne negativne reakcije javnosti. Problem će nastati u tome što Vlada planira da smesti 12.000 izbeglica a EU će tražiti mnogo, mnogo više“, ističu sagovornici našeg lista.

Kako je Danas već izvestio, ispunjenje zadataka iz akcionog plana od 17 tačaka za suočavanje sa izbegličkom krizom, koji je usvojen na samitu u Briselu, predstavlja novi uslov, odnosno formalno očekivanje od Srbije u procesu evropskih integracija. Kako je Danasu rečeno u diplomatskim izvorima zaduženim za pomoć Srbiji u rešavanju problema sa izbeglicama, to znači da Srbija, za razliku od prethodnih šest meseci, više neće moći samo da preusmerava izbeglice na granice sa Hrvatskom ili Mađarskom, već će morati da izgradi i obezbedi smeštajne kapacitete za više desetina hiljada izbeglica koji će se duže vreme zadržavati u zemlji.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče u Moskvi da će Srbija zadržati pristojan i tolerantan odnos prema migrantima iz zemalja Bliskog istoka i poručio da su katastrofična predviđanja o tome da će više stotina hiljada njih ostati u Srbiji – glupost. Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da u Srbiji ima onih koji se bave teorijama zavere i koji uvek imaju „apokaliptična predviđanja“, te da njih nije mnogo, ali da su glasni.

„Pažnja vlade biće još veća, pokazaćemo još veću ozbiljnost i odgovornost i da smo dobri ljudi“, rekao je Vučić. On je istakao da Srbija time ne trguje, jer ugled ne može da se kupi, da su cela Evropa i svet mogli da vide kakvi su Srbija i njeno rukovodstvo.

„Oni koji bi da šire paniku i pričaju gluposti da će ovde da živi više stotina hiljada migranata… Oni ne žele da žive ovde, ali dolazi zima i morate da im date ćebe i krov nad glavom“, rekao je Vučić.

Vučić je istakao da je dobro lice Srbije kad pokažete da se ozbiljno i odgovorno ponašate i imate empatiju prema onima koji su nesrećni i moraju da pređu hiljade kilometara od kuće da bi preživeli.

Juratović: Pronađeno kratkoročno rešenje

Berlin, Beograd – „Doneseni zaključci sa mini-samita u Briselu govore o tome koliko su lideri Europske unije i balkanskih zemalja spoznali ozbiljnost situacije sa izbjeglicama i svoju odgovornosti kod sprečavanja nastanka humanitarne katastrofe te da je ovo možda posljednja prilika da se pod kontrolu stavi situacija na balkanskoj ruti“, kaže za Danas Josip Juratović, poslanik nemačke Socijaldemokratske partije u Bundestagu.

Juratović upozorava da bi „improvizovana solidarnost, međusobno prebacivanje problema država na balkanskoj ruti jednih na druge i nerješavanje problema izbjeglica“ mogli lako da dovedu u pitanje opstanak cele EU.

– Ovim samitom problem nije riješen, ali se iskreno nadam da će, ukoliko zaključci zažive u praksi, što nije bilo slučaj u prijašnjim zaključcima samita, sve biti humanije organizirano. Problem izbjeglica se neće moći zaustaviti, ali uz razne mehanizme, dobru organizaciju, dogovore i dijaloge zemalja na balkanskoj ruti ublažit će se i dovesti u kontrolu izbjeglički val te spriječiti ulazak lažnih migranata. Ovo je kratkoročno olakšanje, stoga je neophodno raditi na dugoročnom rješenju radi izbjeglica ali i radi cijele EU, poručuje sagovornik Danasa.

(Izvor: Danas)

Scroll to top