BalkansPress

Dobro došli!

Ruska armija će do 2025. godine stvoriti praktično neprobojni sistem protivraketne odbrane, koji će biti obrazovan iz tri osnovna ešelona, piše "Ruska reč".

U osnovi, ovi ešeloni će se sastojati iz perspektivnih borbenih sistema koji se nalaze pri kraju tehničkog razvoja. Prvi ešelon odbrane će činiti raketni kompleks PRO ekstremno velikog dometa, u drugom ešelonu će se nalaziti raketni kompleks PVO/PRO srednjeg i velikog dometa, i u trećem ešelonu PVO kompleksi kratkog dometa.

 

Intenzivan rad na obrazovanju jednog ovakvog ultra-sofisticiranog sistema odbrane isprovociran je ubrzanom izgradnjom američkih protivraketnih baza na prostoru Istočne Evrope jer se sumnja da silosi u kojima se nalaze projektili namenjeni presretanju ruskih strateških raketa, vrlo lako mogu da posluže i za smeštaj napadnog oružja kakve su naprimer balističke rakete zemlja-zemlja srednjeg dometa. Sve ove rakete, poput interkontinentalnih balističkih raketa, mogu da nose nuklearne bojeve glave.

Foto: Wikipedia

Raketni silosi u kojima se zvanično nalaze antibalističke rakete Standard SM-3, mogu se sa tehničke strane okvalifikovati kao višenamenski, tj. osposobljeni da posluže za smeštaj veoma opasnog ofanzivnog oružja dometa do 5,000km.

 

Projekat A-235 "Nukolj" kao osnovni strategijski štit

Prvi ešelon odbrane je baziran na koncepciji projekta A-135 "Amur". Naime, na bazi ovog kompleksa koji je inače namenjen neposrednoj odbrani Moskve od nuklearnog napada, ruski konstruktori razvijaju kompleks A-235 "Nudolj". Ovaj projekat bi trebao da bude gotov do 2020. godine.

Iskander
Foto: youtubeIskander

Za ovaj sistem su predviđena 2 tipa antibalističkih raketa. Za oba tipa ovih raketa je predviđeno da mogu da nose atomske bojeve glave. Njihova snaga se kreće u rasponu od 10kt-2mt. Trenutno se ovaj sistem nalazi u fazi intenzivnih testiranja na raketnim poligonima u Kazahstanu.

 

Prilikom integracije kompleksa PRO A-135 "Amur", za njega su konstruisane 2 rakete. Raketa oznake 53T6 "Gazela"- kratkog dometa i raketa oznake 51T6 Azov 53T6 "Gazela" - kratkog dometa i raketa oznake- "Gorgona" velikog dometa. Početkom 2006. godine započeo je proces razoružanja ovog kompleksa raketama velikog dometa 51T6, usled isteka njihovog resursa. Od tada je A-135 "Amur" opremljen samo raketama 53T6 koje se nalaze u operativnom stanju. Ova raketa prema tehničkoj specifikaciji može da presretne i uništi balističke objekte na daljinama do 100 km, dok je zona uništenja cilja po visini do 30 km. Međutim, realni pokazatelji koji su dobijeni na kompleksnim tehničkim testiranjima ove rakete, dokazali su da raketa 53T6 poseduje znatno bolje sposobnosti od onih koji su prikazani u tehničkoj dokumentaciji prilikom njihovog atesta. Generalni konstruktor ovog kompleksa, ruski elektronski inženjer i ekspert za radarsku elektorniku general A.G. Basistov, izjavio je da raketa 53T6 u odnosu na fabričke podatke za 2,5 puta ima veći horizontalni, a za čak 3 puta veći vertikalni domet! To praktično znači da ova raketa, prema najnovijim operativnim procenama, može da presretne ciljeve do 250 km po daljini, i do 90 km po visini.

Foto: Exclusive NEWS / youtube

Što se tiče rakete 51T6 "Gorgona", koja je podsećamo namenjena presretanju balističkih ciljeva na ekstremno velikim daljinama i visinama, ona se zbog isteka tehničkih resursa povukla iz operativne upotrebe. Međutim, na ovim hiperbrzim raketama su u međuvremenu intenzivno radili ruski naučnici koji su hteli ne samo da iskoriste njen nesumnjivo visok potencijal, nego i da sa novim tehničkim rešenjima povećaju njene ukupne borbene mogućnosti. Prema podacima koji dolaze iz neimenovanih izvora iz VPK (vojno-industrijski kompleks), ruskim konstruktorima je pošlo za rukom da stvore pravog "monstruma" od ove rakete. Naime, izvor operiše informacijama da su tehničko-taktičke mogućnosti ove rakete naprosto fantastične. Prema tim podacima, operativna daljina uništenja balističkih ciljeva modernizovanom raketom 51T6 "Gorgona" iznosi čitavih 1,500 km, dok je vertikalna zona uništenja dosegla 750km! Dakle, ona nije sposobna samo da presretne i uništi balističke objekte, već i satelite u orbiti, te se sa pravom može nazvati i "ubicom satelita".

Izuzetno važna novina koju poseduje A-235 "Nudolj" u odnosu na kompleks PRO A-135 "Amur", jeste pokretljivost, mobilnost. Rakete se nalaze na transportnim platformama sličnim kao i kod kompleksa strategijske namene "Topolj-M". Ranije su rakete bile stacionirane u raketnim silosima, što je značajno smanjivalo njihove operativno-taktičke mogućnosti. Kada se ovaj sistem usvoji u naoružanje i pokrene njegova serijska proizvodnja, očekuje se da do 2025. godine prvi ešelon odbrane pokrije sve raketne koridore od strateškog značaja po teritoriju Ruske Federacije, i da ih sa ostalim linijama odbrane učini praktično neprobojnim. Ostatak teksta možete da pročitate na sajtu "Ruske reči".

Scroll to top