BalkansPress

Dobro došli!

Naučnici sa Univerziteta Vašington u Sijetlu uspeli su da naprave mobilni telefon koji energiju potrebnu za funkcionisanje crpi iz svoje okoline, što mu omogućava da radi bez baterije.

Prototip ovog uređaja zasniva se na tehnologiji koja mu omogućava da reflektuje radio talase i na taj način komunicira.

Uprkos tome što današnji mobilni telefoni zahtevaju velike količine energije za rad, ovaj uređaj koristi analogni način komuniciranja, što je slično špijunskoj opremi iz perioda Hladnog rata.

 

Iako pozivi na telefonu bez baterije možda neće imati najbolji prijem, oni funkcionišu, piše “Wired”.

Naučnici koji su razvili ovaj telefon su prethodno kreirali “pevajući poster” i “pasivni Wi-Fi” sistem koristeći istu tehnologiju.

– Konvertovanje ljudskog glasa u digitalni signal zahteva dosta snage. Ukoliko možete da komunicirate analognim putem, energetski ste efikasniji – izjavio je Vamsi Tala, jedan od naučnika koji radi na ovom projektu.

Foto: University of Washington

*Foto: University of Washington

Istraživači su na ideju za kreiranje ovog uređaja došli po uzoru na “bubice” za prisluškivanje koje su Sovjeti koristili tokom Hladnog rata. Ovi uređaji su bili aktivirani samo radio talasima određenih frekvencija.

Trenutni prototip je veoma jednostavan – ima brojčanik osetljiv na dodir i mali LED ekran. Međutim, jednog dana sa malo boljom tehnologijom, ovaj uređaj bi mogao da se koristi u naprednijim sistemima.

(Izvor: Telegraf.rs)

Scroll to top