BalkansPress

Dobro došli!

Američka mornarica testirala je sistem laserskog oružja (LaVS) u Persijskom zalivu.

Laserski sistem koji je sposoban da se kreće brzinom svetlosti i 50.000 puta je brži od interkontinentalne balističke rakete postavljen je na transportni brod "Pons".

 

"Preciznije je od metka… Nije u pitanju nišanski sistem oružja kao neka druga oružja koja imamo u vojsci koje je dobro samo protiv vazdušnih kontakata, ili je samo dobro protiv površinskih meta, ili je samo dobro protiv zemaljskih ciljeva - u ovom slučaju ovo je vrlo svestrano oružje. Može se koristiti protiv različitih meta", rekao je Kristofer Velst, kapetan broda, prenosi Si-En-En.

*FOTO: PRINTSCREEN YOUTUBE

Probe su vršene uz pomoć bespilotne letelice koja je služila kao meta, dok je tim fokusirao sistem na njega i pucao i uništilo letelicu zagrevanjem do temperature od nekoliko hiljada stepeni, precizirali su mediji.

 

Poručnik Kejl Hjuz, oficir za sistem laserskog oružja, izjavio je da ovaj sistem radi u nevidljivom delu elektromagnetnog spektra, apsolutno je bezvučan i "neverovatno efikasan u onome što radi".

*FOTO: PRINTSCREEN YOUTUBE

Takođe se navodi da je za funkcionisanje laserskog oružja potrebna samo određena količina električne energije, dobijene iz malog generatora. Sistemom rukovodi troje ljudi, a Hjuz procenjuje da su troškovi upotrebe oružja jedan dolar.

(Sputnjik Srbija)

Scroll to top