BalkansPress

Dobro došli!

Ruski višenamenski lovački avion "mig 35" prvi put javno predstavljen na avio-salonu "MAKS-2017“ u Žukovskom, nedaleko od Moskve.

Zvaničnici poručuju da će prvi primerak ruskim vazduhoplovnim snagama biti isporučen naredne godine.

Serijska proizvodnja "miga 35“, višenamenskog lovca četvrte plus-plus generacije (4++), počeće za dve godine, istakao je generalni direktor kompanije "Mig“ Ilja Tarasenko.

„Ovo je nova konfiguracija, približava se mogućnostima 5. generacije. Ima nove radarske i izviđačke sposobnosti. Opremljen je nadograđenim oružjem i stelt oplatom koja ga čini nevidljivim protivniku. To je ono što čini ovaj mlaznjak toliko atraktivnim“, istakao je Tarasenko.

   

Zamenik ministra odbrane Jurij Borisov rekao je novinarima da će, ako svi testovi budu završeni tokom ove godine, „mig 35“ biti spreman 2018. godine.

Zapovednik ruskih vazuhoplovnih snaga Viktor Bondarev naglasio je da „budućnost pripada ovom avionu“, primetivši da će letelica biti široko korišćena za obučavanje nove generacije pilota.

U januaru ove godine, Bondarev je naveo da je Rusija zainteresovana da kupi 170 novih aviona, ali je dodao da je novi „mig 35“ prevashodno namenjen za inostrana tržišta.

Direktor „Miga“ ukazao je da oko 30 zemalja koristi različite modifikacije „miga 29“, prethodnika nove letelice. Već su u toku razgovori sa potencijalnim kupcima, poručio je Tarasenko.

 

On je, međutim, odbio da govori o imenima potencijalnih kupaca, ali je rekao da su za avion zainteresovano tržište Indije, Jugoistočne Azije, Bliskog Istoka, Afrike i Latinske Amerike.

Letački program novog lovca će biti prikazan na forumu „Armija-2017" u avgustu, u bazi kongresno-sajamskog centra „Patriot", na poligonu „Alabino" i aerodromu „Kubinka" u Podmoskovlju, kao i u svim vojnim okruzima i u Severnoj floti.

Međunarodni vazduhoplovno-kosmički salon „MAKS-2017" je 13. po redu. Održava se u podmoskovskom gradu Žukovskom do 23. jula, prenosi RTS.

Scroll to top