BalkansPress

Dobro došli!

Kineski naučnici, predvođeni Venua Ksu-om, sa Univerziteta Huazhong za nauku i tehniku, razvili su novu vrstu “nevidljivog” (stelt) materijala koji će avionima omogućiti da izbegnu i najnaprednije radare. Ovaj naučnik smatra da će to omogućiti kineskim avionima da budu nevidljiviji od Lokid-Martinovog F-35 superlajtinga (Lajting 2).

Kako tvrde kineski naučnici novi materijal je u stanju da apsorbuje mikrotalasne radarske signale ultaravisokih frenkvencija.

Materijali sa ovakvim karakteristikama do sada su bili isuviše debeli da bi mogli da se koriste prilikom izrade borbenih aviona. Kineski naučnik upeo je da napravi deset puta tanji stelet materijal od bilo kog do sada poznatog materijala.

Istraživanje, koju je predvodio naučnik Kineski Venhua Ksu, sugeriše da novo-razvijeni materijal može nadmašiti stelt mogućnosti Lokid-Martinovog F-35.Naime ovaj “nevidljivi” avion ima stelt tehnologiju koja nije previše efikasna protiv ultra visokih frekvencija.

 

 

Materijali koji upijaju mikrotalase mogu efikasno da smanje radarski odraz vazduhoplova koji se najčešće koriste u misijama kada je bitan faktor iznenađenje. Takvi materijali su, kako tvrde naučnici, uglavnom debeli i relativno malo upijaju radarske signale.

Poslednje kineske tehnološke inovacije su, prema pojedinim vojnim analitičarima, uspele da premoste jaz koji je postojao u odnosu na zapadne armije.

Septembarski izveštaj RAND korporacije, u izmišljenom scenariju američke invazije, sugeriše da će kineska armija biti u stanju da postavi odbranu koja će znatno otežati zadatke oružanim sanagama SAD.

Kina se već nalazi pod posebnom pažnjom američkih bezbednosnih službi nakon što su dokumenta, koja je objavio Edvard Snouden, otkrila da su kineski hakeri uspeli da dođu do određenih planova za proizvodnju najsavremenijeg američkog borbenog aviona F-35 Lajting 2.

Podsećanja radi ne tako davno kineske vlasti su predstavile javnosti svoj prvi stelt avion J 31 koji neodoljivo podseća na američki F-35.

FacebookTwitterLinkedin
Pin It

(Izvor: upi.com)

Scroll to top