BalkansPress

Dobro došli!

Šef američkog vojnog departmana Ešton Karter izjavio je da u uslovima „nuklearne pretnje” od strane Rusije SAD povećavaju investicije u nove odbrambene tehnologije, među kojima je Karter kao prvu naveo elektromagnetni top - rejlgan.

Međutim, stručnjaci veruju da pričom o rejlganu ministar samo pokušava da od kongresmena izdejstvuje novi budžet.

„Mi investiramo u tehnologije, koje su odgovor na provokacije Rusije, to jest u nove bespilotne sisteme, nove bombardere dugog dometa, i u tehnološke inovacije, kao što su elektromagnetni rejlgan, novi sistem elektronskog ratovanja, a takođe u tehnologije u kosmosu i sajber-prostoru, uključujući i u neverovatne (inovacije), o kojima još uvek ne mogu da pričam”, - izjavio je Karter u nedelju, govoreći na vojnom forumu u Reganovoj predsedničkoj biblioteci u Kaliforniji.

Karter je rekao da najveću bojazan kod njega izaziva “zveckanje nuklearnim oružjem, koje dovodi u sumnju posvećenost ruskog rukovodstva očuvanju strateške stabilnosti”.

Po mišljenju šefa Pentagona, Moskva upućuje izazov međunarodnom poretku, a Vašington će joj se suprotstaviti političkim, vojnim i ekonomskim sredstvima.

{adselite}Među tim novim oružjem, koje je Karter spomenuo, pažnju profesionalaca naročito privlači rejlgan. Kako je za list "VZGLЯD" rekao glavni i odgovorni urednik časopisa “Izvoz naoružanja” Andrej Frolov, to je novo oružje koje se sastoji od dve šine, koje stvaraju elektromagnetno polje, dok je između njih postavljen projektil, neka vrsta „čvrstog jezgra”, koje elektromagnetnim poljem može biti ubrzano do veoma velike, nadzvučne brzine. „Shodno tome, udarna sila takvog projektila je velika” - rekao je ekspert.

Po rečima Frolova, do sada nije bilo govora da se u Rusiji radi na razvoju sličnog oružja. “To oružje zasnovano je na novim fizičkim principima, baš kao i lasersko oružje - dodao je on. - Što se tiče izjava Pentagona o rejlganu, ja mislim da je to pi-ar trik, i da američka vojska želi da na taj način zaplaši posebno “svoje” glasače i članove Kongresa kako bi izdejstvovala novi budžet pod maskom novog oružja. Ono će, bezuslovno, biti veoma skupo. Pored toga, još uvek nisu jasne metode njegove primene. Za pokretanje rejlgana je neophodan veliki izvor energije, koji uz to mora da bude kompaktan. Jer niko ne može nositi nuklearnu elektranu sa sobom”.

Prema rečima ovog eksperta, Amerikanci planiraju da postave slične uređaje na ratne brodove, jer je platformu rejlgana na pojedinačna oklopna vozila i tenkove teško instalirati.

„Barem u ovom trenutku - takvih malih uređaja neće biti u početku, oni za sada moraju biti fiksne instalacije ili samo delimično pokretne” - rekao je on.

Hipotetički, po mišljenju eksperta, rejlgan se može koristiti kao sistem protivraketne odbrane, za obaranje raketnih projektila koji lete ka SAD, uključujući i nuklearne bojeve glave.

Korišćenje rejlgana eliminiše potrebu za skladištenjem obične municije na brodovima, što povećava vitalnost broda. I relativno male dimenzije rejlgan projektila mogu povećati količinu raspoložive municije. Domet efektivne vatre rejlgana u teoriji iznosi oko 100 km, ali oružje je još uvek u razvoju, a kako će to izgledati u realnosti – još uvek nije poznato.

Na internetu je moguće pronaći informacije o mnogo manjim i mobilnijim rejlganovima. Na primer, sajt „Tehkulьt” je prošlog meseca obavio priču o pronalazaču, koji je napravio ručni rejlgan.

Korisnik Reddit pod nikom NSA_Listbot razvio je i proizveo u kućnim uslovima funkcionalan rejlgan, koji može da ispali projektil do brzine od 250 metara u sekundi, saopštava N+1.

Veruje se da je rejlgan, ili šinski akcelerator mase, šinski top – impulsni elektrodni akcelerator mase, čiji se princip rada objašnjava pomoću Lorencove sile, koja pretvara električnu energiju u kinetičku. Sastoji se od dve paralelne elektrode, koje zovemo šinama, a koje su povezane sa snažnim izvorom jednosmerne struje.

Prvi veliki rejlgan su još 70-ih konstruisali eksperti iz Kanade i Novog Zelanda. Sredinom 80-ih i sovjetski naučnici su napravili prototip rejlgana. Brzina projektila, napravljenog od plastike, veličine uporedive sa čepom za bocu, dostigla je 9960 metara u sekundi i probio je tri sloja duraluminijuma debljine 4 cm.

U poslednjih nekoliko godina, počevši od 2005. godine, američka mornarica je pokrenula program za razvoj šinskih oruđa (elektromagnetnog topa) pod nazivom Velocitas Eradico. U julu ove godine objavljeno je da program napreduje - prvi test na brodu je zakazan za početak naredne godine.

 

 

Sjedinjene Države su počele da razmatraju mogućnost integracije ovog oružja u sistem PVO. Ranije se samo govorilo o planovima za primenu tog oružja protiv kopnenih i pomorskih ciljeva.

Kontraadmiral SAD Brajant Fuler je dodao da se za poboljšanje efektivnosti elektromagnetnog topa mora usavršiti “upravljanje supersoničnim porojektilima uz pomoć sitema satelitskog navođenja GPS ».

S druge strane, šef mornarice SAD Rej Mabus kritikovao je program za razvoj elektromagnetnog topa. Prema njegovim rečima, oružje će biti instalirano na brodu američke mornarice 2016. godine, ali samo radi testiranja”, i to je nedovoljan rezultat za rad, koji se rasteže već decenijama. U februaru prošle godine, američka mornarica je najavila da će novi tip oružja gađati statične ciljeve na udaljenosti od 40-80 kilometara.

Planirano je da do 2020. godine ova oruđa uđu u naoružanje američkih razarača tipa Zumwalt, jer njihova modularna konstrukcija i električna transimisija odgovara perspektivnom elektromagnetnom oružju.

Zaposleni u američkoj mornarici su uporedili snagu elektromagnetnog topa (rejlgana) sa teretnim vozom, koji probija zid pri brzini od 100 kilometara na sat. Brzina projektila najnovijeg oružja može da dostigne šest brzina zvuka. Sa „aktivnim dometom” - 180 kilometara.

U svom govoru u Kaliforniji, Karter je rekao da Sjedinjene Države razmatraju “nove opcije” koje bi se mogle koristiti za odvraćanje Rusije i da preduzimaju korake za jačanje kolektivne bezbednosti NATO-a. Prema rečima ministra, Sjedinjene Države “modernizuju svoj nuklearni arsenal” i investiraju u razvoj modernih sistema oružja, između ostalog i u novi strateški bombarder i u laserskog oružje.

„Mi ne težimo ka hladnom ili vrućem ratu sa Rusijom, i ne želim da ona bude naš neprijatelj”, - uveravao je Karter. Vašington i dalje namerava da sarađuje sa Moskvom u onim oblastima gde nam se interesi “poklapaju”, rekao je on, navodeći kao primer sporazum o iranskom nuklearnom programu.

Ipak, Karter je nazvao Rusiju pretnjom na svetskoj sceni, prenosi Bloomberg.

„U Evropi Rusija krši suverenitet Ukrajine i Gruzije, i aktivno zastrašuje pribaltičke zemlje, a u Siriji doliva ulje na vatru u opasnom sukobu, raplamsavajući ekstremizam, protiv koga je htela da se bori”, - tvrdi šef Pentagona. Istovremeno, po Karterovim rečima, oni će nastaviti da pomažu Ukrajini u pripremi njene vojske za borbu u Donbasu.

Neposredno pre nastupa u Kaliforniji, šef Pentagona je takođe izjavio, da Sjedinjene Države koriguju veličinu svojih snaga u Evropi zbog neslaganja sa Rusijom, ali da oni nemaju planove da vrate svoje vojno prisustvo na nivo iz hladnog rata.

Uzgred, pored Rusije, on je kao rušioca svetskog poretka označio Kinu koja “povećava vojnu moć i pokušava da je koristi za rešavanje teritorijalnih sporova sa susedima u regionu”. Ipak, Vašington namerava da i dalje proširuje svoj odnos sa Kinom u svim oblastima, uključujući i vojnu.

U međuvremenu, Rusija takođe ubrzano modernizuje naoružanje. Letos je predsednik RF Vladimir Putin izjavio da će nuklearne snage Rusija ove godine dobiti više od 40 interkontinentalnih balističkih raketa. Šef ruske države je rekao: ako neko predstavlja pretnju teritoriji Rusije - ona mora da usmeri svoje oružje ka državama iz kojih pretnja dolazi.

(Izvor: Fakti.org | Piše: Ivan ČERNOV | Preveo: Srđan Đorđević)

FacebookTwitterLinkedin
Pin It

 

Scroll to top