BalkansPress

Dobro došli!

MOSKVA – Rusija razrađuje nove rakete za operativno-taktičke raketne komplekse „iskander M“, a uporedo se radi i na novom tipu municije za višestruke raketne bacače „smerč“ i „tornado S“, izjavio je zamenik načelnika raketne divizije ruske vojske Aleksandar Dragovalovski.

On je rekao da kompleks „iskander M“ ima veliki potencijal i radiće se kako na modernizaciji celokupne šasije tako i na novim tipovima raketa.

Prema njegovim rečima, „iskander M“ je veoma kompleksno naoružanje i uz dobro održavanje može da potraje 10 godina.

„Trenutno su u izgradnji specijalna skladišta, s obzirom na to da je neophodno održavati određen nivo vlažnosti i temperature u prostoriji kako bi se životni vek ‘iskandera’ produžio“, rekao je on.

 

 

General je istakao da je taj kompleks prošao mnoga ispitivanja, a da je poslednje izvedeno unutar Arktičkog kruga kada je veoma precizno pogođen zadati cilj.

Uporedo, najavio je Dragovalovski, radiće se i na novim navođenim raketama za višestruke raketne bacače „smerč“ i „tornado S“ kako bi se to naoružanje koristilo za preciznije gađanje ciljeva.

Ovi raketni bacači će značajno povećati borbenu moć ruske vojske, s obzirom na to da je u planu izrada raketa sa reaktivnim bojevim glavama.

Dragovalovski se osvrnuo i na nove samohodne topove „koalicija SV“ za koje je rekao da će u potpunosti zameniti celokupne artiljerijske baterije.

„Koalicija SV“ je u potpunosti automatizovana i prvi put je predstavljena javnosti na vojnoj paradi u Moskvi povodom 70 godina od pobede nad fašizmom.

FacebookTwitterLinkedin
Pin It

(Izvor: rs.sputniknews.com)

Scroll to top