BalkansPress

Dobro došli!

Moskva je postavila napredan sistem S-400 nakon što je jedan oboren od strane dva turska F16 lovca. Prema tvrdnjama Rusije, taj sistem je toliko napredan da mu nema ravne na globalnom nivou. U isto vreme, u trenutku kada je on postavljen prestali su američki i turski vazdušni udari u Siriji.

Kako piše Sputnik, S-400 (u NATO poznatiji kao SA-21 Grauler) je napredni anti-raketni sistem koji može da presretne sve tipove modernih raketa, aviona, kao i bilo kakav projektil. Njegov moćan domet je oko 250 milja, a može da prati letelice i rakete u radijusu od 370 milja.

Sistem koristi tri tipa raketa, koje su srednjeg i dugog dometa, i može da lansira u isto vreme 36 projektila na željene mete.

 

Kako Sputnik navodi, to je jedini sistem koji može da pogodi mete koje su "van horizonta", a otporan je na elektronsko ometanje.

Ukratko, to je jedan zastrašujući sistem koji ima moć da locira, prati i obori bilo koju letelicu ili projektil u velikom radijusu. 

On je postavljen kako bi u budućnost štitio ruske letelice koje se nađu iznad Sirije ili Turske. 

Ujedno, u trenutku kada je ovaj sistem postavljen, američki i turski napadi u Siriji su prestali, navodi takođe Sputnik. 

Portparol ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov izjavio je da je ruska vojska bila sigurna da ruski avioni koji uništavaju mete Islamske države neće biti napadnuti od snaga takozvane koalicije protiv IS, predvođene SAD.

Obaranje ruskog aviona je, međutim, to promenilo i "sada će bezbednost aviona ruske flote... biti garantovana sigurnijim sredstvima", dodao je on.

Američki zvaničnici kritikovali su odluku Rusije da pošalje rakete u Siriju, ističući da njihovo prisustvo izaziva "pojačanu zabrinutost" zbog širine njihovog dometa od 400 kilometara koji se prostire preko granica Sirije ka Turskoj.

Zvaničnik iz ruske vojske je rekao za Sputnik da odsustvo napada koalcije protiv Islamske države "nema nikakve veze sa raspoređivanje S-400".

- U pitanju je strategija koalcije - naveo je izvor.

Nakon što je Turska u utorak oborila jedan od ruskih aviona, Moskva je saopštila da će instalirati PVO sistem u Siriji da zaštiti svoje avione, koji izvode vazdušne udare na položaje terorista od 30. septembra.

 

(Izvor i ilustracija: Blic.rs)

FacebookTwitterLinkedin
Pin It

 

Scroll to top