BalkansPress

Dobro došli!

Za samo nekoliko meseci najnoviji član američke flote će biti porinut i postaće najveći, najmoderniji, ali i najskuplji ratni brod koji je ikada plovio svetskim vodama.

Nosač aviona "USS Ford", koji je ime dobio po 38. američkom predsedniku Džeraldu Fordu, predstavlja novu generaciju super nosača aviona koji će se američkoj floti pridružiti početkom 2016. godine.

 

Ovaj ponos američke mornarice će biti najveći, ali i najskuplji, nosač svih vremena koji će u mnogo čemu biti napredniji od sadašnjih nosača aviona iz klase "Nimic".

Evo po čemu je poseban "USS Ford" koji treba da olakša posao američkoj mornarici kojoj trenutno na raspolaganju stoji deset nosača raspoređenih po čitavom svetu:

1. Cena ove "ploveće zveri" iznosi neverovatnih 13 milijardi dolara.

2. Novi nosač je dosta moderniji od sadašnje klase Nimic. Na primer, moći će će da proizvede tri puta više električne energije od svojih prethodnika.

3. Novi elektromagnetski sistem za lansiranje aviona moći će da lansira 25 odsto više aviona, za razliku od prošlog parnog sistema.

4. Kada bude porinut, nosač "USS Ford" će biti najveći ratni brod na svetu dužine preko 332 metra i mase do 100.000 tona.

 

5. Novi član američke flote će nositi 75 ratnih aviona i biće dom za preko 4.400 mornara i osoblja.

Međutim, i pored svih ovih naprednih karakteristika, postavlja se pitanje koliko je zaista isplativo napraviti ovako astronomski skup nosač aviona u doba kada je Kina već razvila "istočni vetar" - koji preti da nosače aviona pošalje u istoriju.

Scroll to top