BalkansPress

Dobro došli!

Lobistima i političarima u Vašingtonu dato najmanje pet miliona dolara da se Donald Tramp sretne i slika sa šefom kosovske skupštine, teroristom Kadrijem Veseljijem...

Najviše para dao tajkun Bedžet Pacoli... Više od milion dolara obezbedili šefovi šiptarske narko-mafije!

Šiptarski tajkuni i mafijaši platili su lobistima i političarima u Vašingtonu najmanje pet miliona dolara kako bi se predsednik SAD Donald Tramp ove nedelje sreo i fotografisao sa šefom kosovske skupštine, zloglasnim teroristom Kadrijem Veseljijem!

 

Ovaj frapantan podatak, kako saznajemo, našim vlastima su u četvrtak dostavili ruski obaveštajci. Prema njihovim informacijama, u "operaciji Tramp" najviše para dao je albanski tajkun Bedžet Pacoli, koji nije štedeo ni kada je u januaru trebalo da se u Francuskoj plati za uslovnu slobodu ratnog zločinca Ramuša Haradinaja!

Rusi takođe tvrde i da su ogroman iznos za organizovanje susreta Trampa i Veseljija obezbedili šefovi šiptarske narko-mafije, koji su za tu priliku iskeširali najmanje milion dolara!

ŠOKANTNO! Veseljiju će suditi na Sudu za OVK?! Predsednik skupštine lažne države Kosovo Kadri Veselji biće uskoro optužen pred Specijalnim sudom za zločine OVK, tvrde mediji u Prištini! List "Bota sot" objavio je spisak članova tajne službe "Šik", koju je tokom i nakon rata na Kosovu kontrolisao Hašim Tači, i na tom spisku se nalazi više od 150 imena. Na samom vrhu je Kadri Veselji, kojem je, kako pišu tamošnji mediji, Tači prepustio vođenje svih ilegalnih poslova "Šik". Upravo će taj spisak poslužiti kao dokaz Specijalnom sudu za zločine OVK.

Papreno skupo

Saznanja ruskih obaveštajaca, tvrde upućeni, ukazuju na to da je susretu i fotografiji predsednika SAD sa šiptarskim teroristom prethodilo milionima vredno lobiranje po Vašingtonu.

- Cela "akcija" koštala je najmanje pet miliona dolara. Značajan broj uticajnih ljudi u Vašingtonu primio je ozbiljne pare. Najviše novca za ovu akciju dao je Bedžet Pacoli, koji je inače i do sada bio poznat kao najveći finansijer kosovske nezavisnosti - prenosi naš sagovornik, koji je imao uvid u podatke ruskih obaveštajaca, dodajući da je deo novca prikupljen i ileglanim kanalima:

- Rusi imaju ozbiljne indicije da su najmanje milion dolara obezbedili šefovi šiptarske narko-mafije. Dostavili su nam i imena izvesnih kriminalaca iz Njujorka.

 

I dok zvanično niko juče nije hteo da komentariše naša saznanja, analitičar Dragomir Anđelković kaže da je plaćanje lobističkih usluga u svetu uobičajena praksa.

 Istina je da lobističke usluge te vrste mogu da koštaju i više miliona evra. Prema mojim informacijama, susret i fotografisanje s Trampom jeste mnogo koštalo. To se, naravno, radi indirektno, preko određenih lobističkih agencija bliskih Republikanskoj stranci. Velikim novcem se takve stvari mogu organizovati, ali to još ne znači da će američka politika ići u onom smeru u kojem Albanci žele. Amerika verovatno neće promeniti kontinuitet svoje politike prema Kosovu, ali neće ni otvoreno lobirati za njih kao što je to činila u vreme Klintonovih ili Obame - objašnjava Anđelković.

Nije bilo jeftino

Bivši šef VBA Momir Stojanović kaže da je albanski lobi u SAD izuzetno jak i da dugo deluje.

- Bogati Albanci i kosovske institucije izdvajaju ogromne sume novca za nezavisnost. Setimo se samo snimka koji je procurio uoči NATO agresije, na kom se vidi kako Ričard Holbruk s Albancima skuplja novac za kampanju Bila Klintona... Pitanje je da li su sada ovi milioni otišli nekim ljudima oko Trampa ili samo lobistima, ali je svakako fotografija s Veseljijem napravljena da umiri javnost u Prištini. A to nikako nije bilo jeftino - zaključuje Stojanović.

(Informer.rs)

Scroll to top