BalkansPress

Dobro došli!

U ataru sela Ostrovo kod Velikog Gradišta tri lokalna lovca pronađena su sa nezakonito ubijenim divljim guskama, a među krivolovcima bio je i predsednik Lovačkog udruženja "Golub" iz Velikog Gradišta, koji je i potpredsednik opštine Veliko Gradište, saopštilo je danas Društvo za zaštiti i proučavanje ptica (DZPP).

"O nezakonitom lovu policiju su obavestili članovi Tima za borbu protiv krivolova Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, koji već duže vreme upozoravaju na stravične razmere prekomernog lova i krivolova zaštićenih ptica u tom delu države", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je dežurni javni tužilac naredio privođenje osumnjičenih, oduzimanje oružja i nezakonito ulovljenih ptica.

Društvo je navelo da su velike hladnoće i ledom okovane vode prinudile ptice vodenih staništa da se koncentrišu uglavnom na rekama, gde su izuzetno ugrožene nedostatkom hrane, uznemiravanjem i ubijanjem.

To društvo je podsetilo da je zbog toga zahtevalo od nadležnog Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine da hitno obustavi lov na sve divlje životinje.

Navodi se da su, pored strogo zaštićenih gusaka, u prtljažniku putničkog automobila policajci pronašli i 12 sveže ulovljenih plovki gluvara koje se ubrajaju u lovnu divljač.

(Alo.rs)

Scroll to top