BalkansPress

Dobro došli!

BEOGRAD - Dok s jedne strane kroji finansijsku sudbinu osiromašenih građana i privrede, državni sekretar u Ministarstvu finansija Nenad Mijailović prima mesečno 487.000 dinara, ili oko 4.000 evra, što je pet puta više od zarade koju u inkasira njegov šef Dušan Vujović, a koja iznosi 96.000 dinara.

Mijailović je u javnosti poznat kao kadar Mlađana Dinkića jer ga je bivši lider G17 plus još 2009. uveo u državnu službu i od tada je na važnim funkcijama u Vladinim institucijama koje se bave ekonomijom.

 

 

Novi postupak

Međutim, ovaj funkcioner sumnjiv je  Agenciji za borbu protiv korupcije, koja protiv njega već vodi jedan postupak, a namerava da pokrene i drugi.
- Pred Agencijom je odranije u toku postupak za odlučivanje o povredi člana 35 Zakona o Agenciji za borbi protiv korupcije s obzirom na to da postoji sumnja da Nenad Mijailović nije izvršio prenos upravljačkih prava u čačanskoj firmi „Ekomeks auto“ na način propisan zakonom - navode u Agenciji. U ovoj firmi, koja se bavi prodajom i servisiranjem vozila marke „pežo“, Mijailović trenutno ima 10 odsto akcija, ali u Agenciji nisu mogli da kažu o kakvom je prekršaju reč. U Agenciji su naveli da se razmatra pokretanje još jednog postupka protiv Mijailovića, međutim, o tome ne mogu još ništa da kažu.

Primanja Mijailovića objavljena i na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije

*Primanja Mijailovića objavljena i na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije

A dok antikorupcijska agencija utvrđuje da li i na koji način Mijailović krši zakon, on kao Vladin funkcioner zadužen za budžetski i fiskalni sistem od države dobija 84.590 dinara, dok za funkciju predsednika Odbora skupštine akcionara u „Naftnoj industriji Srbije“, na koju ga je delegirala Vlada Srbije, prima 402.000 dinara. U Agenciji kažu da nema zakonskih smetnji da obavlja oba posla, odnosno da time nije u sukobu interesa.

Obrtao milione

Takođe, on je početkom 2013. primao oko 9.400 evra, budući da je u NIS kao član Odbora direktora dobijao 944.000 dinara, a kao pomoćnik ministra finansija i privrede Dinkića dodatnih 120.000. Mijailović, koji je pregovarao sa arapskom „Al Dahrom“, juče nije imao komentar.

 

Sankcije
KAZNA DO 150.000

Prema članu 74 Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije predviđena je novčana kazna od 50 do 150.000 dinara ako funkcioner postupa suprotno odredbama člana 35 ovog zakona. Ova kazna preti Mijailoviću.

Foteljaš
KAKO JE MENJAO FUNKCIJE

2009 - direktor Direkcije za upravljanje rizicima AOFI, Agencija za privatizaciju, predsednik UO

2012 - Ministarstvo finansija i ekonomije, pomoćnik ministra

2013 - NIS, član Odbora direktora; Ministarstvo finansija, pomoćnik ministra

2014 - Ministarstvo finansija, pomoćnik ministra do 5. avgusta 2014.

2014 - NIS, predsednik Odbora skupštine akcionara

FacebookTwitterLinkedin
Pin It

 

(Kurir.rs)

Scroll to top