BalkansPress

Dobro došli!

Izgleda da je došlo vreme da se svadbena veselja organizuju i u muzejima. I to ne bilo kom hramu kulture, već u Etnografskom muzeju!

To možda ne bi bilo čudno da su svatovi bili, kao u običajnoj predstavi, u narodnim nošnjama. Možda svadbe ne bi ni bilo - da direktorka Etnografskog muzeja Mirjana Menković nije ženila sina. Doduše, nije bilo po planu da ovde bude i matičar. Svatovi su svratili posle venčanja da još jednom nazdrave, ovog puta uz šampanjac, zasednu oko vrednih eksponata i slikaju se.

Da su svatovi, njih tridesetak, deo svadbenog veselja proveli u Etnografskom muzeju, čak niko od zaposlenih nije čuo. Nije bilo muzike, ni pesme: "Danas, majko, ženiš svoga sina". Tajna čuvana mesecima procurila je ovih dana, kada se neko osmelio da napiše, ali ne i potpiše, pismo upućeno medijima.

 

Anonimni autori upozorili su javnost na skandalozno i "bahato" ponašanje rukovodioca ove ustanove:

"Direktorka Menković je svadbu sina Stefana Menkovića organizovala - gde drugde nego u Etnografskom muzeju! U prostoru Etnografskog muzeja su se provodili, zabavljali i bahatili na eksponatima kulturnog nasleđa svih građana ove zemlje, eksponatima koji su vekovima unazad prikupljani i čuvani", stoji u pismu.

Nadležnima su postavljena i pitanja: "Da li ovo znači da svako od nas može da napravi svadbu u Etnografskom muzeju, roštilj na terasi Skupštine grada, žurku u Muzeju Nikole Tesle, fudbalsku utakmicu ispred Hrama Svetog Save? Da li ovo znači da je Etnografski muzej privatna firma jedne porodice? Koliko je eksponata oštećeno prilikom ove 'velelepne' proslave? Koliko dana zbog ovoga nije radio Etnografski muzej? Ko je platio ovu proslavu i koliko? Ko je sve ovo dozvolio?"

Uz pismo našoj redakciji stigle su i fotografije, na kojima se jasno vide mladenci i njihovi prijatelji. Svi su tu, samo kuma Nemanje Štule - nema. Zaposleni iz Etnografskog muzeja kažu da se Štula namerno sklonio da neko od njih ne bi video da je upravo on kum sinu Menkovićeve. Otkrivaju i da ga je ona zaposlila, odmah po svom postavljenju, u računovodstvu i da se bavi javnim nabavkama.

Na pitanje da li je u Etnografskom muzeju napravljen prijem povodom venčanja njenog sina, Menkovićeva odgovara:

 

- Vaš upit se odnosi na izložbu "Veliki rat i mali čovek", koju je realizovao tim stručnjaka Etnografskog muzeja povodom stogodišnjice Prvog svetskog rata i koja je, jednim svojim delom, bila interaktivna. Dakle, svako od posetilaca, pa i vi, da ste tada posetili izložbu, mogao je da uđe u prostor rekonstruisanog kuhinjskog dela, da sedne, odsluša odlomke iz dnevnika jedne domaćice, napiše utiske o izložbi, fotografiše se, koristi, za tu priliku pribavljene i pozajmljene predmete, a što sve čini deo savremene muzejske interpretacije koja posetioca uvodi u svakodnevni život ličnosti o kojima se govori.

Budžetska inspekcija ranije je ustanovila finansijske manipulacije i uputila Menkovićevu na sud za prekršaj, a Sindikat "Nezavisnost" podneo je krivičnu prijavu protiv nje, o čemu smo već pisali. Kao odgovor na tužbu, Menkovićeva je poslala na kućnu adresu otkaze za dvoje zaposlenih: doktora antropologije i etnologa - uzbunjivače i članove sindikata "Nezavisnost".

NIJE PRVI PUT

Za razliku od sina direktorke Menković, koji ni od koga nije tražio saglasnost, osim od majke, da u Etnografskom muzeju provede deo svadbenog veselja, u ovoj ustanovi pre dve decenije ljubav su krunisali Srbin i Špankinja. Uprava im je dozvolila da se ovde venčaju, jer su se tu i upoznali. Drugi put namensko venčanje priređeno je u Noći muzeja, sa svim običajima koji su predstavljeni domaćoj i stranoj publici.

TASOVCU SE DIGLA KOSA NA GLAVI

O ovoj zloupotrebi direktorke Etnografskog muzeja u Ministarstvu kulture čuli su iz medija. "Novosti" saznaju da je ova nesvakidašnja bahatost posebno iznervirala ministra Ivana Tasovca. On je istog trenutka upravi Muzeja uputio dopis u kome traži objašnjenje šta se stvarno dogodilo. Insistirao je na tome, jer ukoliko su tačni navodi iz pisma, sve može da nanese veliku štetu ugledu ustanove od nacionalnog značaja. Takođe, to dovodi u pitanje profesionalno i odgovorno ponašanje direktorke Menković, kao rukovodioca ove institucije.

(Novosti.rs)

 

Scroll to top