BalkansPress

Dobro došli!

Svih 28 ekonomskih diplomata koje je 2010. godine tadašnji ministar ekonomije Mlađan Dinkić poslao u svet da traže investitore državni budžet su do danas koštale fantastičnih 8.851.471,06 evra! Za šest godina, iako su potrošili bogatstvo na luksuzan život, Dinkićevi ambasadori nisu doveli nijednog velikog investitora!

Srbija je zbog ovih katastrofalnih rezultata do 1. jula povukla i preostalih devet ekonomskih ambasadora, čime je Dinkićev projekat - za koji stručnjaci veruju da je bio čist partijski biznis i uhlebljenje kadrova URS - konačno okončan.

Podaci Ministarstva trgovine pokazuju da je, od 8,8 miliona, na plate diplomata potrošeno čak 6.284.544 evra (71 odsto), dok je za stanarine dato još 2.035.838 evra (23 odsto). Preostalih 531.088 evra, dakle šest odsto, potrošeno je na ostale dažbine, poput selidbe, školarina za decu...

 

U startu promašaj

Rasim Ljajić, ministar trgovine, kaže da ekonomski atašei nisu pokazali rezultate i da to je razlog povlačenja.

- Projekat ekonomske diplomatije je potreban Srbiji, ali to mora biti efikasan i jeftin model. Bilo je i kvalitetnih ljudi po svetu, ali Dinkićev model nije bio dovoljno razrađen da bi doneo očekivan rezultat. Jednostavno, u ovom slučaju je bila veća dara nego mera. Mnogo više novca je ovde bilo uloženo nego što je vraćeno u državu... - naglašava Ljajić, dok se Mlađan Dinkić nije oglašavao.

*Ilustracija: Print

Da je ovo još u startu "mirisalo" na mućku i slutilo na promašaj, ocenio je i Dragan Dobrašinović, predsednik Koalicije za nadzor javnih finansija.

- Ova žalosna epizoda pokazuje kako je lako biti neodgovoran na tuđ račun, ovog puta građana Srbije. Gde je šteta za jedne, naravno, tu je dobit za druge. Dinkić, po već viđenom modelu, nije propustio priliku da sebi politički bliske ljude nagradi ni za šta. Nažalost, plašim se da će u odsustvu pravne države i ova Dinkićeva avantura proći nekažnjeno... - upozorava Dobrašinović.

 

Parazitski život

Dragoljub Rajić iz Mreže za poslovnu podršku uveren je da su bačene silne državne pare, a smatra da bez novih rezova ovaj promašaj neće ostati jedini..

*Plaćeni za nerad | Ekonomske diplomate, Foto: Public

- Nedostatak ozbiljno organizovane mreže predstavnika u inostranstvu doveo je do toga da siromašna zemlja ima istovremeno ljude u ambasadama i predstavnike Privredne komore Srbije, kao i ekonomske diplomate koji se plaćaju iz budžeta. Interesantno bi bilo analizirati i učinak komorskih predstavnika i ekonomskih atašea. Oni isto imaju zarade veće od 2.000 evra, skupe stanove, službena kola i vozače, a na prste se mogu pobrojati rezultati. To je bio sladak parazitski život na grbači svih nas - zaključuje Rajić.

 

(Informer)

Scroll to top