BalkansPress

Dobro došli!

EVROPSKI savet za spoljne poslove, čiji su članovi Havijer Solana, Bernar Kušner, Marti Ahtisari, Karl Bilt i Džordž Soroš - ljudi koji su se otvoreno izjašnjavali kao protivnici Srba, aminovao je udar predsednika Crne Gore Mila Đukanovića na svetinje Srpske pravoslavne crkve.

U izveštaju Evropskog saveta "Moć perspektive - zašto je članstvo u EU i dalje važno na zapadnom Balkanu?", koji je objavljen 7. januara, baš na pravoslavni Božić, navodi se da SPC ima veliki uticaj u Crnoj Gori i na Kosovu i Metohiji.

PROČITAJTE: Unuk mu danas otima imovinu SPC: Milov deda je bio četnički general koji je poginuo braneći Ostrog od komunista

Stručnjaci za Balkan "primećuju" da SPC ima nacionalističke i kontroverzne poglede, da poriče srpske ratne zločine, negira LGBT prava i ravnopravnost polova, NATO zove četvrtim Rajhom, u jakim je vezama sa Rusijom, a neprijateljski nastrojena prema Zapadu. U ovoj opskurnoj analizi došli su čak i do podataka da je manastir Ostrog bio jedna od lokacija na kojima je pripremana navodna teroristička akcija 2016. godine u Crnoj Gori.

 

- SPC nije registrovana u Crnoj Gori, ne plaća porez i vlasti ne znaju koliko sveštenika aktivno služi. Zakon o slobodi veroispovesti neće isterati SPC iz Crne Gore, ali će vlast uzimanjem svetinja umanjiti uticaj SPC i ostvariti kontrolu koja joj je neophodna - piše u dokumentu, koji je ujedno i predlog EU da podrži Podgoricu.

*Ostrog, foto N.Mandić

PROČITAJTE: BEOGRAĐANKA KOJA JE POSETILA OSTROG "Ostali smo sami, sveštenik nije dao ljudima da uđu... Od posete manastiru moj život se promenio!"

 

Inače, Srbi pamte Solanu kao bivšeg generalnog sekretara NATO koji je potpisao naredbu o bombardovanju Savezne Republike Jugoslavije 1999. godine, Kušnera kao nekoga ko je znao za sve zločine nad Srbima, pa i trgovinu organima u takozvanoj žutoj kući, ali je to negirao, a Ahtisarija kao otvorenog lobistu za nezavisnost lažne države Kosovo.

*Marti Ahtisari, AP/Geert Vanden Wijngaert

*Bernar Kušner , foto AP/VISAR KRYEZIU

Scroll to top